Geplaatst op Geef een reactie

De geur van goede herinneringen: hoe geuren en herinneringen met elkaar verbonden zijn

Hoe geuren en herinneringen met elkaar verbonden zijn

Een tijdje geleden kwam ik een geur tegen met de naam Old Wood. Toen ik het voor het eerst rook, kwam het in me op als vreemd en zwaar. Het was aards en stoffig en deed me een beetje denken aan een oude kelder en vochtige blokken hout. Het was op een voor de hand liggende manier geen mooie geur. Het was intens en overweldigend. Toen ik het echter voor de tweede keer rook, vond ik het prettiger en ontspannender. Er verscheen een verre herinnering uit mijn kindertijd in mijn achterhoofd. Eerst dacht ik aan mijn grootvader die zijn pijp rookte in de fauteuil; dan over het zomerhuis van onze familie toen het voor het eerst werd geopend na een koude winter. De geur bracht het allemaal terug in een paar seconden, en ik wilde het opnieuw ruiken.

De verbinding tussen geuren en herinneringen

De herinneringen van regenachtige en zonnige dagen ruiken anders. Photo credits: Donald Tong via pexels.com

Wetenschappers zijn het erover eens dat we de meeste van onze geurgerelateerde herinneringen al in de kindertijd creëren. Onze vroege ervaringen hebben een levenslange invloed op onze geurvoorkeuren op volwassen leeftijd. De geuren die we in onze jonge jaren als aangenaam hebben ervaren, zullen ons hele leven aangenaam aanvoelen. En andersom, als we een geur verbinden met een slechte ervaring, zal het waarschijnlijk voor altijd zo blijven.

Van al onze zintuigen is de geur het nauwst verbonden met het geheugen, maar het heeft niet alleen invloed op het soort parfum of kaarsen dat we kiezen - het kan een belangrijke factor zijn bij beslissingen in het leven, zoals het kiezen van de juiste partner. Wist je daarnaast dat geur ook echt met smaak te maken heeft?

Smaak en geur gaan samen

De geur van koffie is net zo belangrijk als de geur. Photo credits: Polina Tankilevitch via pexels.com

"Als je kauwt, vinden moleculen in het voedsel hun weg terug retro-nasaal naar je neusepitheel", wat in wezen betekent dat "alles wat je als smaak beschouwt, geur is. Als je alle mooie, gecompliceerde smaken eet … het zijn allemaal geuren.” zegt Venkatesh Murthy van Harvard University.

Dit betekent ook dat als we aan smaken denken, we voor een groot deel ons geurgerelateerde geheugen gebruiken. Als je reukvermogen beschadigd is, kun je zelfs niet ten volle van je eten genieten.

Persoonlijke ervaringen versus geurvoorkeuren

Geuren herinneren ons aan aangename momenten uit het verleden. Photo credits: Pixabay via pexels.com

Als kaarsenmakster heb ik de kans om te zien hoe verschillend mensen reageren op dezelfde geuren. Er is een groep geuren die universeel geliefd is, voornamelijk bloemig en fris. Maar er is ook een groep onderscheidende, meer complexe aroma's, die meestal worden aanbeden door individuele geheugenassociaties. Geuren en herinneringen zijn sterk met elkaar verbonden. Patchouli-geur, zwaar en bedwelmend, lijkt misschien onaantrekkelijk voor een tiener, maar voor iemand die zich de jaren 70 herinnert toen het een van de heetste geuren van de Epoque was, zal het een sentimentele en mooie geur van de tegencultuur zijn. Ik herinner me dat mijn grootmoeder een klein rond houten kistje had met een klein gaatje erin, gevuld met een crème met patchouli-geur. Telkens wanneer ik een patchouli-kaars ruik, denk ik aan dit kleine doosje bij mijn oma thuis.

Op dezelfde manier kopen we meer appel- en kaneelkaarsen tijdens de koude maanden, omdat het ons doet denken aan een warme appeltaart die we jaren geleden bij deze of een andere gelegenheid rookten. Lavendelkaarsen of douchegel kopen we omdat het voor ons ontspannend aanvoelt. De vanillegeur is universeel geliefd en staat bekend als een stemmingsverbeteraar omdat de meeste snoepjes die we ooit aten er minstens een druppel van bevatten; al het ijs, gebak en koekjes hebben iets vanille-achtigs. De vanillegeur brengt alle zoete tijden ergens op een onbewust niveau terug. Het heeft antidepressieve, angst-opheffende en ontspannende eigenschappen.

Geur is sterker dan zicht

De geur van goede herinneringen kan helpen om te ontspannen. Photo credits: Pixabay via pexels.com

Geuren en herinneringen zijn zo sterk met elkaar verbonden, dat geur veel gemakkelijker herinneringen oproept dan zicht. Dat betekent dat je soms een onverwachte endorfine-boost kunt krijgen van parfum of de geurkaars voordat je je realiseert waarom je deze geur zo lekker vindt. Dus de volgende keer dat je plotseling de gelukkige gevoelens krijgt en een verre herinnering terugkrijgt, snuffel rond en laat je neus je leiden. En als je moet ontspannen, probeer dan een prettige gedachte te vinden en denk na of er een geur bij je opkomt - dit kan een goed startpunt zijn voor je volgende kaarsenaankopen :).

Als je meer wilt lezen over de voordelen van geurkaarsen of wilt weten hoe je de juiste geur voor jezelf kunt vinden, lees dan ons artikel hier.

Geplaatst op Geef een reactie

Hoe herken je een kaars van goede kwaliteit?

Wat is een kaars van goede kwaliteit?

Niet voor niets zijn (geur)kaarsen enorm populair, maar hoe maak je een keuze tussen alle merken op de markt? De eerste stap zou kunnen zijn om een ​​kaars van goede kwaliteit te kiezen! Je wilt weten waarvoor je betaalt en je hebt het recht om het hoogste standaardproduct te verwachten dat je koopt. Maar hoe weet je of de kaars zijn prijs waard is?

In dit artikel vertel ik je hoe je een kaars van goede kwaliteit herkent. Laten we beginnen bij de basis.

Hoe herken je een kaars van goede kwaliteit?

Hier is een algemene lijst met dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een kaars:

 • soort was gebruikt
 • soort lont
 • soort geur
 • traceerbare bronnen en veiligheidsnormen
 • ethische en milieuvriendelijke aanpak
 • geurwerp
 • brandkwaliteit
 • labels en veiligheidswaarschuwingen
 • gebruiks- en onderhoudsinstructies
 • design
 • makers

Het lijkt misschien veel, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op wat simpele kennis, en als je het eenmaal weet, weet je het voor altijd. Hoe meer van de punten uit de bovenstaande lijst aan de verwachtingen voldoen, hoe beter. Eigenlijk zouden ze allemaal samen moeten gaan.

Maar eerst:

Zijn goedkope kaarsen slecht?

Ja. Er zijn tal van goedkope geurkaarsen op de markt. Het ligt misschien voor de hand, maar het is het vermelden waard: goedkope kaarsen zijn nooit producten van goede kwaliteit. Massaproductie met goedkope, chemische bijproducten, vaak van onbekende bronnen, en heel vaak vervaardigd door onderbetaalde mensen in een gewelddadige omgeving. Bovendien stoten goedkope kaarsen, vanwege het overmatige gebruik van chemicaliën, synthetische stoffen en kunstmatige bijproducten, giftige dampen en kankerverwekkende stoffen uit. Ze zijn schadelijk voor je gezondheid (ze kunnen allergieën en longziekten veroorzaken) en de planeet. De enige mensen die er echt van profiteren, zijn eigenaren van grote bedrijven.

Een kaars van goede kwaliteit kan niet te goedkoop zijn, omdat het impliceert dat de ingrediënten die worden gebruikt om het te maken van slechte kwaliteit moeten zijn.

Wat zijn de eigenschappen van een goede kaars?

Laten we nu een korte blik werpen op alle punten uit de lijst. Als je de kwaliteit van kaars wilt herkennen, moet je met al deze factoren rekening houden.

soy wax flakes and beads photo
sojawas brandt schoon en rookvrij
 • soort was - wat voor soort was het bedrijf in de kaars gebruikte: paraffine, bijenwas, soja (of een andere plantaardige) was, of misschien een mengsel? Als je naar het etiket kijkt en alleen informatie over "wax blend" ziet, moet je het waarschijnlijk niet kopen. Wie weet wat er echt in zit? Als je op zoek bent naar een kaars van hoge kwaliteit, laat je paraffinekaarsen staan. Ja, ze zijn goedkoop en je kunt ze zelfs in de supermarkt krijgen. Maar dit is helemaal niet goed. Lees ons artikel over de verschillen tussen paraffine en sojawas voor meer informatie. De beste kaarsen zijn die gemaakt van plantaardige was, zoals sojawas, omdat ze ethisch (veganistisch en dierproefvrij) zijn en een minder negatieve impact hebben op het milieu, maar ook omdat ze niet schadelijk zijn voor je gezondheid en gewoon beter ruiken.
ready-made cotton wicks photo
lonten in Candle Time kaarsen zijn met de hand gemaakt en vrij van paraffine
 • soort lont - over het algemeen zijn er twee meest populaire soorten lonten: gemaakt van katoen en gemaakt van hout. Het type en de grootte van de pit die in een bepaalde kaars wordt gebruikt, kan cruciaal zijn voor de prestaties. Degenen die je moet vermijden zijn draadlonten uit massaproductie, omdat ze verschillende micrometalen bevatten, o.a. zin. Dit is om de lonten stijver en recht te maken, maar het is gewoon ongezond en onnodig. De beste lonten/wieken zijn handgemaakte katoenen lonten, met biologisch katoen uit ethische bronnen. Houten lonten zijn ook milieuvriendelijk, maar de vlam is soms moeilijk te onderhouden. Lees ons artikel over houten wieken voor meer informatie.
natuurlijke geuren zijn de gezondste keuze, maar zijn niet altijd sterk
 • soort geur - geurkaarsen kunnen worden gemaakt met etherische oliën, geuroliën en synthetische parfums. Hoewel essentiële oliën 100% natuurlijk en plantaardig zijn, zijn ze meestal erg duur. Er is slechts een bepaald aantal geuren mogelijk om op deze manier te extraheren. Geuroliën bevatten zowel natuurlijke als synthetische ingrediënten. Synthetische parfums worden kunstmatig gemaakt met behulp van chemicaliën; deze manier is de goedkoopste manier om een ​​imitatie van vrijwel elke geur te creëren. Ook al is je eerste keuze misschien essentiële oliën, het is de moeite waard om op te merken dat ze vaak een vrij arme geurwerp hebben. Geuroliën hebben de neiging om het beste te ruiken. Ze zijn speciaal voorbereid om op de meest optimale manier met wax te hechten en hebben de beste geurwerp. De best ruikende kaarsen zijn meestal sojakaarsen met een mix van essentiële en geuroliën. Lees ons artikel over de verschillen tussen essentiële oliën en geuroliën voor meer informatie.
The IFRA certificate assures that a fragrance is safe to be used in a candle
 • traceerbare bronnen en veiligheidsnormen - het is goed om te weten waar de producten die je gebruikt vandaan komen. Kaarsenmakers kunnen hun benodigdheden bij veel verschillende groothandels krijgen en het is goed als het mogelijk is om ze te traceren. Bij de meeste producten gelden bepaalde veiligheidsvoorschriften waaraan moet worden voldaan. Zoals met geuren in kaarsen. Elke geurolie moet een IFRA-certificaat hebben waarop staat waarvoor het veilig kan worden gebruikt. Het certificaat garandeert dat de geur is vervaardigd in een proces dat voldoet aan de industrienormen. Daarnaast is het goed om te weten of de geuren en andere ingrediënten van je kaars vegan en dierproefvrij zijn, of ze afkomstig zijn van fairtrade bedrijven, etc. Bij bijvoorbeeld sojawas is het belangrijk om te controleren of het GMO- vrij is. Om de beste kwaliteit te garanderen, gebruiken we in Candle Time alleen 100% GMO-vrije sojawas die in Europa is geproduceerd.
California Orange medium
Al onze kaarsen zijn vegan en dierproefvrij
 • ethische en milieuvriendelijke aanpak - net als hierboven, telt een algemene ethische benadering van het merk veel. Waarom zou je te maken willen hebben met een bedrijf dat menselijke arbeid misbruikt of dieren laat lijden voor een product, als er zoveel ethische, vriendelijke, lokale makers zijn die erom geven en een verschil willen maken? Er zijn tal van veganistische en dierproefvrije merken met een planeetvriendelijke instelling en plasticvrije verpakkingen. Ze werken samen met fairtrade, eco-bedrijven en dragen zorg voor de hoge standaard van hun producten.
photo of vanilla and coffee soy candle burning
goed uitgebalanceerde geurwerp is cruciaal voor een kaars van goede kwaliteit
 • geurwerp - dit is natuurlijk heel belangrijk bij een geurkaars: een perfecte geurwerp. Een kaars van goede kwaliteit herken je aan de geur. Het draait allemaal om de uitgebalanceerde geurafgifte. Je denkt misschien dat hoe sterker de geur, hoe beter, maar zo is het niet. Een sterke geur kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken; het kan je ook moe maken. De beste geurkaarsen ruiken precies goed. Ze geven geur langzaam en op een evenwichtige manier vrij. Het is gemakkelijk waarneembaar, maar het is niet overweldigend, niet overheersend. Het moet nog een tijdje in de lucht blijven hangen nadat je de kaars hebt uitgeblazen.
was moet smelten tot aan de randen van de container, waardoor er geen wasafval achterblijft
 • brandkwaliteit - het is cruciaal voor een kaarsprestatie. Een goede brandkwaliteit betekent dat de lont de juiste maat heeft voor de diameter van de kaars en een mooie, rustige vlam geeft, die niet te hoog of springerig is. De was moet helemaal tot aan de randen smelten, zodat de wanden van de container schoon blijven. Kaarsen moeten langzaam en rustig branden en vlammen mogen geen rook produceren. Let op: vergeet niet de lont af te knippen voor elke brand! Als je de lonten niet kort houdt, kun je het kaarsenbedrijf niet de schuld geven van een slechte brandkwaliteit.
kaarsenlabels moeten het wastype en de brandtijd vertonen
 • labels en veiligheidswaarschuwingen - op elk kaarslabel moet de belangrijkste informatie over het product staan. Naast de bedrijfsnaam moet het type was dat wordt gebruikt, de geschatte brandduur en de geur aantonen. Elke kaars moet ook een sticker met veiligheidswaarschuwingen hebben met een basisveiligheidsinformatie.
white label candles
aantrekkelijk design maakt kaarsen mooi om naar te kijken
 • gebruiks- en onderhoudsinstructies - aparte onderhouds- en veiligheidsinstructies voor kaarsen zijn ook een goede aanvulling. Zo weten klanten hoe ze het beste uit de kaarsen kunnen halen en er het meest van kunnen genieten.
 • design - het is duidelijk dat het uiterlijk van het product en het imago van het merk essentieel zijn. Je gaat niet iets kopen dat je niet leuk vindt of dat je je niet kunt voorstellen op je plank. Hoe neutraler en eenvoudiger het uiterlijk, hoe beter, want het zal gemakkelijker passen in de meeste interieurs. Luxe kaarsen van hoge kwaliteit hebben vaak een minimalistisch, hip design.
 • makers - wie zijn de mensen achter je kaarsen? Kleine tot middelgrote bedrijven geven meestal het meest om de kwaliteit van hun producten en de klanten. Ze hebben een meer persoonlijk tintje omdat ze het niet verliezen in een massaproductieproces. Zoals in Candle Time, dat maar uit twee personen bestaat; voor een persoonlijk advies of speciale bestellingen kunt je altijd terecht.

We hopen dat dit artikel je zal helpen een kaars van goede kwaliteit te herkennen op een brede kaarsenmarkt. Je dagelijkse keuzes zijn echt belangrijk, dus kies slim!

Geplaatst op Geef een reactie

5 redenen om te kiezen voor sojakaarsen

Waarom zou je kiezen voor kaarsen van sojawas?

Er zijn goede redenen om voor kaarsen van sojawas te kiezen. Als je om je gezondheid, de planeet waarop je leeft, dieren en het milieu geeft, wil je zeker overstappen op sojawas. Waarom?

Hier zijn 5 redenen om voor sojawas te kiezen:

Het komt van duurzame bronnen

Sojabonen. Foto Polina Tankilevitch ( Pexels)

Heb je je ooit afgevraagd waar paraffinewas vandaan komt? Paraffinekaarsen zijn goedkoop te produceren, maar weet je dat ze zijn afgeleid van aardolie of ruwe olie? De bron van paraffine is dus zeer onhoudbaar en niet-hernieuwbaar. Bovendien veroorzaakt oliewinning enorme schade aan het milieu, o.a. door olierampen. Het speelt ook een grote rol bij klimaatverandering. Het is allemaal zo erg!

Sojawas is niet alleen milieuvriendelijk, maar komt het ook uit volledig duurzame bronnen. Het veroorzaakt geen milieuschade. Het is 100% natuurlijk en plantaardig, afgeleid van sojabonen.

Goed om te weten: in Candle Time gebruiken we alleen GMO-vrije sojawas die in Europa is geproduceerd.

Het brandt 45% langer dan paraffine

Sojawas heeft een lager smeltpunt dan paraffine (het smelt al bij 45 graden Celsius), waardoor het veel langer brandt. Dat ervan uitgaande dat je een kaars op de juiste manier gebruikt, onder andere de lont voor elk gebruik afsnijdt.

Lees hier hoe je langer van je kaars kunt genieten.

Het is vegan en dierproefvrij

Sojawas is plantaardig en 100% vegan. De productie ervan veroorzaakt geen schade aan de natuurlijke habitat (in tegenstelling tot ruwe olie en aardolie), zodat er geen dieren gewond raken. Daarnaast zijn er geen dieren betrokken bij het productieproces. Sojawas wordt geproduceerd door hydrogenering van sojabonen.

Het is een uitstekende geurdrager

Door het lage smeltpunt is sojawas een uitstekende geurdrager. Het hoeft niet synthetisch of chemisch te worden verbeterd. Het heeft ook een perfect uitgebalanceerde geurworp. De geur wordt ook toegevoegd op een relatief lage temperatuur, wat helpt om overmatige verdamping tijdens het maken van kaarsen te voorkomen.

Het produceert geen gifstoffen of rook

soy wax flakes and beads photo
Sojawas vlokken en kralen

Sojawas brandt schoon, rook- en roetvrij. Het geeft geen gifstoffen of kankerverwekkende stoffen af, dus het heeft geen negatieve invloed op uw longen. Je hebt waarschijnlijk wel eens paraffinekaarsen gezien die zwarte rook produceren tijdens het branden - dit kan schadelijk zijn, vooral als de kamer gesloten/niet geventileerd is en als je graag een paar kaarsen tegelijk brandt. Er kunnen ook veel verborgen negatieve langetermijngevolgen zijn voor uw gezondheid. Met sojakaarsen ervaar je het niet.

Nu zie je dat het logisch is om sojawas te kiezen boven de paraffine. Als je ooit hebt gehoord van GMO-sojabonen die vaak in de VS worden gebruikt, hoef je niet bang te zijn als je voor Candle Time kiest: we gebruiken alleen de beste kwaliteit GMO-vrije Europese sojawas. We besteden ook de grootste aandacht aan alle andere subproducten die we gebruiken in ons productieproces: alle geuren zijn zorgvuldig geselecteerd - en we ondersteunen Europese fabrikanten; we gebruiken ook biokatoen om onze wieken te maken.

Als je meer wilt lezen over de voordelen van geurkaarsen of wilt weten hoe je de juiste geur voor jezelf kunt vinden, lees dan ons artikel hier.

Lees meer over de eigenschappen van sojawas in onze soy wax info.

Geplaatst op 2 Reacties

Langere levensduur van kaarsen – 5 tips

california orange scented candle

Hoe zorg je ervoor dat je kaars langer meegaat?

Vandaag wil ik 5 simpele tips met je delen voor een langere levensduur van een kaars. Waarschijnlijk denk je: waar gaat dit over? Je steekt gewoon de kaars aan en geniet ervan; blazen en de volgende keer weer aansteken. Maar zoals met elk ander ding, kan je je kaarsen op de juiste of verkeerde manier gebruiken. En er zijn een paar eenvoudige hacks die je zullen helpen het beste uit je kaars te halen en er langer van te genieten. Als je deze tips onthoudt, bent u verzekerd van de beste brand- en geurkwaliteit.

Hier zijn de 5 tips voor een langere levensduur van de kaars:

Trim de lont elke keer voordat je de kaars aansteekt

wick trimming
Lonten voor en na het trimmen. Trim de lont voor een langere levensduur van de kaars.

Dit is misschien al vele malen eerder verteld, maar het is nooit genoeg: je moet de lont trimmen voor elke volgende brandwond. Waarom? Als de lont brandt, wordt hij langer en verzamelt hij zwarte resten van de vlam. Hoe langer de lont, hoe hoger de vlam. Een hogere vlam produceert meer warmte en zorgt ervoor dat de was sneller uitbrandt. Het kan ook een negatieve invloed hebben op de geur, waardoor deze te snel of op een onevenwichtige manier verdampt. De lont kan ook een zogenaamde 'paddenstoel' vormen - een dikke zwarte dop aan de bovenkant van de lont, waardoor deze te zwaar kan worden om zijn eigen gewicht te dragen (dit kan ertoe leiden dat de lont verdrinkt in een gesmolten wasbad). De vlam kan ook ongelijkmatig zijn.

De optimale lontlengte is ongeveer 5 mm. Je kunt een professionele lonttrimmer gebruiken, maar een kleine schaar of nagelknipper werkt ook prima.

Bonustip: laat de kaars volledig afkoelen voordat je de lont knipt. Het is niet alleen veilig voor je, maar ook handig voor het geval er per ongeluk stukjes bijgesneden lont in de container zouden vallen - het is gemakkelijker te verwijderen.

Laat de was smelten tot aan de randen voor de eerste keer

Een gesmolten waspoel die de randen bereikte

Wanneer je voor de eerste keer een nieuwe kaars aansteekt, vergeet dan niet om de was tot aan de uiterste rand van de container te laten smelten. Meestal duurt het ongeveer 1 uur per diameter van 2,5 cm (dus als de kaarsdiameter 5 cm is, moet deze voor de eerste keer ongeveer 2 uur branden). Dit komt door het zogenaamde ‘wax memory’. De volgende keer dat je de kaars aansteekt, zal de was hoogstwaarschijnlijk op hetzelfde punt smelten als voor de eerste keer. Als gevolg hiervan kan je kaars gaan tunnelen, waarbij de pit afbrandt en een tunnel in de was vormt. Dit zal was verspilling veroorzaken, de levensduur van de kaars verkorten, en hoe dieper het gaat, hoe moeilijker het zal zijn voor de lont om de vlam te behouden.

Houd het waspoel schoon

Wanneer je de pit afknipt, probeer dan de resten ervan niet in de waspoel te laten vallen. Het moet te allen tijde schoon worden gehouden. Vuil in het waspoel kan een negatieve invloed hebben op de verbranding en geurkwaliteit. Als het gebeurt dat er iets in het gesmolten was komt, probeer het dan voorzichtig te verwijderen met een wattenstaafje of een theelepel (blaas eerst de vlam uit om je niet te verbranden).

Vermijd tocht en airconditioning

Als je een kaars brandt, wil je niet dat de vlam op de lont danst en je doet denken dat er spoken in de buurt zijn 😉 Vermijd tocht. Plaats geen brandende kaarsen in de buurt van open ramen en zet de airconditioning niet aan. Soms zijn de luchtbewegingen voor je zelfs onmerkbaar, maar de vlam van de kaars is er erg gevoelig voor. Hierdoor zal het ongelijkmatig verbranden, uit balans raken en sneller opbranden.

Je zal weten dat er tocht is wanneer de vlam onstabiel en ongelijkmatig is en zich gedraagt ​​alsof iemand hem probeert af te blazen.

Vermijd het branden van een kaars langer dan 4 uur

photo of lavender scented soy candle burning
Brand een kaars niet langer dan 4 uur per keer, dan gaat hij langer mee.

Dit is vooral belangrijk in het geval van containerkaarsen. Het wordt geadviseerd om kaarsen niet langer dan 4 uur te branden. Waarom? Allereerst, wanneer een kaars een paar uur brandt, wordt de gesmolten waspoel dieper en dieper. Het kan dus gebeuren dat de was de lonten in verticale positie niet meer kan ondersteunen. Dit kan ertoe leiden dat de lont te zacht wordt om rechtop te staan. Het kan opzij buigen en verdrinken. De tweede reden is dat de koolstof zich op de lont gaat verzamelen en een paddenstoel gaat vormen. Dit resulteert in een ongelijkmatige vlam, die vaak te groot en te sterk wordt. Dan kan het rook of roet gaan produceren dat de container zal bevlekken met een zwart, rokerig residu. Het kan ook resulteren in een slechte geurafgifte.

Nu weet je hoe je de levensduur van je kaars kunt verlengen!

Zoals je kunt zien, zijn deze eenvoudige tips nuttig en kosten ze je geen tijd of moeite. Kortom, het enige dat je hoeft te onthouden, is om de lont kort te houden, de was schoon te houden en op te letten hoe lang je de kaars laat branden.

Lees ons artikel voor een meer gedetailleerde gids over hoe u optimaal van kaarsen kunt genieten hier.

Deel dit artikel met je vrienden; het zijn nooit genoeg life-hacks! ;)

Geplaatst op Geef een reactie

10 stappen avondmeditatie met kaarsen

Eenvoudige meditatie in 10 stappen die je zal helpen ontspannen

Deze stapsgewijze meditatiegids helpt je om te ontspannen na een drukke dag. Het zal de spanningen wegnemen en helpen om beter te slapen.

Het woord "meditatie" klinkt misschien serieus en je denkt misschien dat het wat geheime kennis vereist om het te doen, maar in feite is het gemakkelijk, aangenaam en kost het niet veel tijd. Iedereen kan het. Eenvoudige meditatiebeoefening zal je helpen te ontspannen en je innerlijke balans terug te brengen.

Ik ben vele jaren geleden begonnen met mediteren toen ik worstelde met in slaap vallen. Ook al was ik moe, mijn geest was altijd op volle toeren. Ik heb een tijdje alle klassieke zen-meesters gelezen en ben toen verder gegaan met moderne boeken. Ik heb veel technieken doorlopen, maar ze werkten niet allemaal voor mij. Ik hou van eenvoud en ik hou ervan als dingen op een natuurlijke manier komen. Door jarenlange oefening heb ik mijn eigen dagelijkse meditatieroutine uitgewerkt. Ik doe het elke avond, kort voordat ik naar bed ga. Het duurt ongeveer 15 - 20 minuten en je kunt het korter of langer maken, wat je maar wilt.

Voordelen van avondmeditatie

This simple meditation routine has many benefits:

 • Het helpt om over te schakelen van een drukke dagmodus naar een ontspannen avondtijd
 • Het verwijdert stress en spanningen die zich gedurende de dag hebben opgehoopt
 • Het helpt om verontrustende gedachten te kalmeren en je geest leeg te maken
 • Het helpt om je chakra's te deblokkeren
 • Het zorgt ervoor dat je je meer geaard en weer in balans voelt
 • Het helpt om in slaap te vallen en verbetert de slaapkwaliteit.

Vind de juiste ruimte

Laat voor je begint wat frisse lucht de kamer in. Open een raam totdat alle merkbare geuren verdwenen zijn. Zoek dan een ruimte in je kamer waar je je prettig voelt. Zorg ervoor dat er geen andere mensen om je heen lopen. Het is fijn als de kamer niet rommelig is, maar de kans is groot dat je toch je ogen dichthoudt 😉 Dim het licht; het mag niet te fel zijn. Het is de moeite waard om wat kaarsen aan te steken - ze zijn een perfect meditatieaccessoire. Het ritueel van het aansteken van kaarsen is een uitstekend begin van je meditatie. Kaarsen zorgen voor de juiste sfeer, warm licht en geur

Pro tip: als je meer dan een of twee kaarsen wilt branden, kies dan niet allemaal geurende kaarsen. Je wilt niet overweldigd worden door geuren. Bijvoorbeeld licht 2, max. 3 geurkaarsen, en meng ze met de geurvrije. Ga voor klassieke geuren met pro-meditatieve eigenschappen, zoals Lavendel, Roos & Lavendel, of Sandelhout. Of kies een andere geur die je lekker vindt. Het is echter goed om 's avonds laat geen citrusgeuren te gebruiken - hoewel het natuurlijke stemmingsverbeteraars zijn, werken ze ook stimulerend en wakker wordend, en je zult straks naar bed willen gaan.

Pro tip 2: Brand geen wierook (vooral als je dat niet gewend bent) - ze zullen een zware geur produceren die je waarschijnlijk hoofdpijn bezorgt. Gebruik geen goedkope paraffinekaarsen of luchtsprays - ze zitten vol rare en ongezonde dingen die in je kamer in de lucht terechtkomen. Kies bij het mediteren altijd voor een kaars van plantaardige was.

Maak het jezelf gemakkelijk

Wat is de juiste positie om te mediteren? Je kunt gaan zitten of liggen op de vloer of het bed. Een yogamat of een lekker zacht vloerkleed kan ook. Als je liever op de grond zit, ga dan in een lotushouding zitten. Het belangrijkste is dat je je prettig voelt en de lucht gemakkelijk door je lichaam kan stromen. Dus geen krappe, spiraalvormige houdingen.

Focus op je ademhaling

Lotus pose. Photo courtesy Miriam Alonso (Pexels)

Het belangrijkste aandachtspunt bij de meeste meditatietechnieken is bewust ademen. Zo simpel is het: je besteedt al je aandacht aan iets dat je normaal niet doet - ook al is het de meest natuurlijke zaak en kunnen we niet zonder. De luchtcirculatie in ons lichaam is absoluut noodzakelijk voor ons bestaan. Omdat het zo automatisch gaat, denken we er niet veel over na. Je concentreren op deze prachtige daad zelf is een gemakkelijke manier om negatieve gedachten weg te duwen en je hoofd schoon te maken.

Extra tip: Uiteraard zou het moeilijk voor je zijn om de instructies tijdens de meditatie te lezen, dus lees eerst de 10 stappen hieronder voordat je begint. Lees het twee of drie keer, zodat je het patroon kunt zien. Het is heel gemakkelijk. (Psst... Je hoeft niet streng voor jezelf te zijn; je kunt de oefening aanpassen aan je eigen behoeften, zodat je je op je gemak voelt.)

Stap voor stap meditatie gids

Laten we beginnen!

Lying pose. Photo courtesy PNW Production ( Pexels)
 1. Als je zit, zorg er dan voor dat je buik niet wordt ingedrukt en dat je vrij kunt ademen. Zit in een lotushouding (zie foto hierboven). Als je ligt (dat is mijn favoriet!), leg dan een van je handen op je middenrif (bovenste deel van je buik) en de andere op je borst. Druk niet, laat ze daar gewoon rusten.
 2. Adem op een natuurlijke manier, laat je lichaam het werk doen. Concentreer je op de lucht die je in- en uitademt. Als je ligt, merk dan op hoe je handen op en neer bewegen wanneer lucht zich vult en je lichaam verlaat. Als je zit, concentreer je dan op je lichaam dat zich uitstrekt en terugtrekt wanneer je in- en uitademt. Laat je lichaam een ​​paar minuten zo ademen. Luister naar het rustige geluid wanneer de lucht wordt uitgeademd. Let op het tempo. Merk op hoe het langzamer gaat met de tijd.
 3. Haal nu diep, reinigend adem: let op dat je handen omhoog bewegen met je middenrif en borst wanneer de lucht je lichaam vult. (Als je zit, kijk dan naar je lichaamsbewegingen als een golf die heen en weer gaat). Tel bij het inademen tot 6 en houd vervolgens de lucht in je longen net zo lang als het prettig voelt. Tel dan bij het uitademen tot 8. Laat de lucht langzaam je lichaam verlaten totdat alles weg is.
 4. Blijf een paar ogenblikken zonder lucht - maar alleen zolang het goed voelt. Stel jezelf voor als een leeg vat. Adem nu weer langzaam in. Tel tot 6 bij het inademen. Vul je longen weer met lucht. Houd het even vast en laat het langzaam ontsnappen, tel tot 8. Probeer je voor te stellen dat de zuurstof al je lichaamsdelen bereikt en het reinigt, waarbij alle stress en gifstoffen worden verwijderd. Visualiseer hoe de lucht naar je keel, longen, maag gaat, hoe het door je armen naar je handen en vingers stroomt; stel je voor dat het naar je onderbuik en beide benen gaat, naar je voeten en tenen. En dan weer op weg naar buiten.
 5. Herhaal deze diepe ademhalingen tot 5 keer.
 6. Laat nu alle lucht uit je lichaam ontsnappen totdat je voelt dat je hand op het middenrif plat ligt. Is je buik leeg? Begin nu langzaam en diep in te ademen, maar deze keer alleen met het bovenste deel - met je longen. Dus niet met het middenrif, alleen met je longen. Voel je je hand op de borst omhoog gaan als je inademt? Adem langzaam uit. Herhaal het nog 2 keer.
 7. Doe nu het tegenovergestelde: inhaleer alleen met het onderste deel van je bovenlichaam - met het middenrif. Nu blijft je borst plat en onbeweeglijk, en als je inademt, gaat je hand op het middenrif omhoog. Herhaal een volledige in- en uitademing nog 2 keer.
 8. Ga terug naar je natuurlijke ademhaling. Laat je lichaam het werk doen en observeer gewoon. Focus op de stroom van de lucht. Is je adem inmiddels helderder en voller geworden? Voelt u hoe uw longen zich hebben geopend en nu meer lucht kunnen opnemen? (Het is de opening van de chakras!) Is je hartslag langzamer?
 9. Adem weer in met je hele lichaam. Diep, langzaam in- en uitademen, totdat je weer een leeg vat bent.
 10. Ga terug naar je normale ademhaling. Het voelt goed, nietwaar?

PS. Meditatie kan je slaperig maken. Vergeet nooit je kaarsjes uit te blazen voordat je naar bed gaat.

Geplaatst op Geef een reactie

Vanille & Koffie kaarsen – onze bestseller

Vanille & Koffie sojakaarsen met koffiebonen

Vanille & Koffie kaarsen zijn absoluut onze bestseller, en daar zijn goede redenen voor. Gemaakt met 100% natuurlijke vanille-olie en de beste kwaliteit, GMO-vrije sojawas van Europese oorsprong, met verse koffiebonen, en in een comfortabele, veilig vast te houden, glazen mok - het is het beste wat je van de kaars mag verwachten. U kunt ook kiezen uit witte en bruine labelkleuren om aan je persoonlijke smaak te voldoen.

De geur is echt lekker. Zacht, aangenaam, mild en goed uitgebalanceerd. Het is een echte sfeerverbeteraar. En als je de kaars aansteekt, beginnen koffiebonen op te warmen en voegen ze een extra aroma van vers gezette koffie toe. Ze vermengen zich in een subtiele mix; het effect doet denken aan een zoete cappuccino. Het is gewoon heerlijk.

Vanille & Koffie kaars zorg en veiligheid

Het lijkt misschien duidelijk hoe je een kaars moet gebruiken, maar er zijn een paar extra dingen die waard zijn om te weten, zodat je langer en op een veilige manier van je kaars kunt genieten. Het is allemaal heel eenvoudig en kost niet veel tijd. Het belangrijkste:

Houd de lonten kort

Deze regel is van toepassing op alle kaarsen, maar is vooral belangrijk voor kaarsen van sojawas. Wieken kunnen dunner of dikker zijn, gemaakt van verschillende soorten katoen en bedekt met verschillende was; maar ze moeten tenslotte allemaal worden bijgesneden. Waarom? Omdat een korte lont een langere levensduur van de kaars betekent. Als je de lont onbehandeld laat, zal hij met de tijd langer groeien, kan hij gaan paddestoelen (vormen een soort zwarte paddenstoelvormige rest aan de bovenkant) en te zwaar worden om zijn eigen gewicht te dragen. Vooral in het geval van natuurlijke katoenen lonten, die niet met draad worden ondersteund, zoals bij sommige vooraf voorbereide paraffine-lonten. Hierdoor kan de lont verdrinken of rook gaan produceren en de wanden van het glas zwart maken. Het is niet het einde van de wereld en het is allemaal makkelijk op te lossen, maar het is gewoon makkelijker om het vanaf het begin mooi te houden om volop van de kaars te genieten. Een langere lont geeft een grotere vlam - een grotere vlam verbrandt de was sneller. Wanneer je de lonten kort houdt, krijg je vele uren heerlijke geur en gezellig kaarslicht.

vanilla coffee candle
Vanilla & Coffee kaars met een witte label

Hoe trim je de lont? Je kunt een professionele lonttrimmer gebruiken, maar je hebt het niet echt nodig. Het is gewoon een chique accessoire. Je kunt gewoon een kleine schaar gebruiken of zelfs je eigen vingers (je hebt een tissue nodig). Elke keer voordat je de kaars aansteekt, zorg ervoor dat de lont niet langer is dan 5-6 mm. Ook moet je de lonten om de paar uur bijknippen als je de kaars langer brandt.

Er wordt nog één ding geadviseerd: brand de kaars niet langer dan 4 uur. Waarom? Als de poel gesmolten was te groot wordt, kan het de lonten in staande positie mogelijk niet volledig ondersteunen (nogmaals: vooral in het geval van natuurlijke lonten). Als je dat doet, is het echter geen drama, maar ik zou toch adviseren om de vlam uit te blazen, de lont even te laten afkoelen en korter te knippen. Dan kun je hem weer aansteken. (Als je echter ziet dat de lonten zacht worden en naar beneden gaan, moet je de was laten afkoelen en steviger worden voordat je hem weer aansteekt.)

Wat als een koffieboon de vlam vangt?

Vanilla & Coffee kaars aan het branden

Soms krijg ik de vraag: wat als een koffieboon de vlam vangt? Uiteraard is dit niet de bedoeling, maar er is een klein risico dat het kan gebeuren. Omdat ik onze Vanilla & Coffee-kaarsen systematisch in ons huis brand, heb ik al veel ervaring (ja, ze zijn ook mijn favorieten, en een van de beste voordelen van het een kaarsenmaker zijn is dat je veel kaarsen moet testen jezelf ). Het gebeurt niet vaak, maar van tijd tot tijd komt een koffieboon in contact met de lont en als de vlam laag is, vangt hem dan op. Maak je echter geen zorgen! Het is echt niets ernstigs. Allereerst zal het geen grote vlam zijn. Het zit veilig verpakt in een glazen mok, dus tenzij je het glas niet van de tafel schopt, gebeurt er niets ergs 😉 Het enige wat je hoeft te doen is de boon lichtjes aandrukken met een theelepel of een spies onder het wasoppervlak en hem voorzichtig verplaatsen naar de zijkant. Als je het gevoel hebt dat er te veel koffiebonen zijn, kun je er een paar verwijderen met een theelepel. Dat is alles!

Ik hoef je niet te vertellen dat je een brandende kaars nooit onbeheerd mag achterlaten, toch? :)

Lees hier hoe je langer van je kaars kunt genieten.

Psst... Wist je dat we ook onze Vanilla & Coffee kaarsen in glazen schalen af en toe maken?

Geplaatst op 1 reactie

Essentiële oliën vs. geuroliën

Het verschil tussen essentiële en geurolie

In dit artikel bespreken we de verschillen tussen essentiële oliën en geuroliën. Hoe worden ze gemaakt en gebruikt, en welke is beter?

Je hebt zeker gemerkt dat sommige van de geurproducten die je gebruikt etherische olie of geurolie bevatten. Je vraagt ​​je misschien af ​​wat het verschil is en of de ene voordeliger is dan de andere. Laten we eens kijken.

Essentiële oliën

woman smelling flower

Essentiële oliën zijn 100% natuurlijk. Het zijn pure extracten van planten, meestal door distillatie of koude persing. Mensen gebruiken ze vaak in aromatherapie vanwege de helende effecten die eraan worden toegeschreven. Om zelfs de kleinste hoeveelheid essentiële olie te produceren, zijn enorme hoeveelheden planten nodig. Kun je je voorstellen dat je ongeveer 1.000 rozenblaadjes nodig hebt om slechts één druppel essentiële rozenolie te maken? Er is 113 kg lavendel nodig om minder dan 500 ml essentiële olie te maken en 1.500 citroenen om 500 ml essentiële citroenolie te maken. Dit zijn enorme hoeveelheiden! Nu kan je gemakkelijk begrijpen waarom essentiële oliën zo duur zijn.

Geuroliën

girl smelling a flower

Geuroliën zijn synthetische geuren die in een laboratorium zijn gemaakt. Ze zijn vaak gebaseerd op essentiële oliën en natuurlijke ingrediënten vermengd met toegevoegde chemische verbindingen. Ze zijn goedkoper in productie. Ze kunnen elke geur uit onze omgeving nabootsen, waardoor er een breed aanbod aan mogelijke geuren is. Geuroliën zijn veel voorkomende ingrediënten van dagelijkse producten zoals shampoos, crèmes, lotions, geurkaarsen, luchtverfrissers en parfums.

Essentiële olie vs. geurolie

girl smelling a peach

Dus, zijn essentiële oliën beter omdat ze 100% natuurlijk zijn? Zijn geuroliën slecht voor je omdat ze in een laboratorium zijn gemaakt? Etherische oliën zijn luxe producten. Omdat ze veel planten nodig hebben om zeer kleine hoeveelheden olie te maken, kunnen ze behoorlijk duur zijn. Ze hebben helende eigenschappen en kunnen een remedie zijn voor sommige gezondheids- of mentale klachten, en mensen gebruiken ze voor ontspanning, verbetering van de huidconditie, slaapproblemen, enz. Ze kunnen echter nog steeds schadelijk zijn: ze kunnen allergieën veroorzaken, huid en longen irriteren, en vanwege de sterke concentratie van plantenstoffen met een sterke medische werking, mag je ze niet gebruiken bij bepaalde gezondheidsproblemen (overleg altijd eerst met je arts). Ze zijn ook niet altijd veilig voor kinderen en kunnen giftig zijn voor honden en andere huisdieren.

Bovendien hebben etherische oliën een zwakkere geurworp en zijn ze niet altijd de beste oplossing voor geurproducten zoals bijvoorbeeld kaarsen. Geuroliën ruiken sterker en langer.

woman smelling a flower

Geuroliën kunnen tegen lagere kosten worden geproduceerd. Zijn ze slecht voor onze gezondheid? Niet noodzakelijk. Natuurlijk zullen de producenten van essentiële oliën hun best doen om mensen hun oliën te laten kopen, zodat ze geuroliën proberen te negeren. Maar dat is zakelijk. De meeste synthetische oliën zijn volkomen veilig, vooral omdat je ze slechts in kleine hoeveelheden kunt aanbrengen (een typische geurkaars bevat tussen de 3% en 10% geur).

Het aantal geuren dat je 100% natuurlijk kunt produceren is klein. Niet alle planten produceren geuren die op een natuurlijke manier kunnen worden geëxtraheerd. Voor zover je een natuurlijke geur kunt krijgen van roos of lavendel, kun je het niet krijgen van bosbes of een pompoen. Denk aan de dagelijkse producten die je gebruikt, zoals een roomspray of je favoriete flesje parfum. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat ze alleen essentiële oliën bevatten. Of alle fancy geuren van de geurkaarsen die je in de winkel zag. Je denkt toch niet dat de Blueberry Muffin of Bubble Gum natuurlijke geuren zijn?

Wat voor soort oliën gebruiken we in Candle Time?

In onze kaarsen gebruiken we een mix van essentiële en geuroliën. We kiezen voor essentiële oliën wanneer het mogelijk is. We plaatsen de informatie meestal in de beschrijving wanneer de geur 100% natuurlijk is. In andere gevallen gebruiken we natuurlijke geuroliën, wat betekent dat ze voor een groot deel gebaseerd zijn op essentiële oliën en natuurlijke ingrediënten, met waar nodig synthetische verbindingen. We controleren al onze geuren om veganistisch en dierproefvrij te zijn (niet getest op dieren). Bovendien hebben ze allemaal een IFRA-certificaat, waardoor we zeker weten dat ze voldoen aan veiligheids- en milieumaatregelen.

Als je vragen hebt over de geuren die in bepaalde kaarsen worden gebruikt, kun je ons altijd een bericht sturen via ons contactformulier.

Meer lezen over geuren? Lees onze blogpost hier.

Geplaatst op Geef een reactie

Hoe kies je de juiste kaars voor een cadeau?

Kaarsen zijn altijd een goed cadeau

Hoe je een kaars voor een cadeau kiest, kan een lastige vraag zijn. Het is makkelijker als je de ontvanger goed kent, maar wat als het iemand is waar je niet veel van weet? Maak je geen zorgen! Het goede nieuws is dat kaarsen altijd een goed cadeau zijn. Er is altijd de juiste kaars voor de juiste gelegenheid.

Dus, laten we zeggen dat je op zoek bent naar een cadeau en je dacht dat een kaars een goed idee zou zijn. Je hebt vast wel eens op internet gebladerd en gezien dat er nogal wat is om uit te kiezen. Hoe een selectie maken? Hoe kies je de juiste?

Hieronder vind je enkele eenvoudige tips. Beantwoord de vragen en blader door onze webshop. Twijfel je nog, neem dan gerust contact met ons op voor persoonlijk advies!

Een kaars kiezen voor iemand anders

Het geven van geschenken is een mooie traditie. We presenteren elkaar dingen van materiële of emotionele waarde, in de hoop een band te vormen, dankbaarheid of liefde te tonen. Waarom zijn kaarsen zo'n goed cadeau? Omdat de meeste mensen ze gebruiken, en omdat kaarsen ons helpen te ontspannen, herinneringen op te roepen, te kalmeren, de stemming te verbeteren. Ze creëren een intieme sfeer. Ze brengen licht in de duisternis. We houden allemaal van kaarsen.

Hoe kies je de juiste kaars voor een cadeau? Eerst moet je beslissen wat voor soort kaars geschikt is. Denkt u aan een klassieke paraffinekaars? Oeps, ik hoop het niet! Als de ontvanger van het cadeau iets van kaarsen weet en van milieuvriendelijke producten houdt, is hij daar misschien niet zo blij mee. Ja, ze zijn de goedkope optie - het is misschien goed voor je portemonnee, maar het is niet goed voor de planeet en onze longen. De ontvanger van het cadeau is hiervan misschien op de hoogte.

Wanneer je een kaars kiest om cadeau te doen, is de beste keuze een plantaardige was. Er zijn een paar verschillende soorten kaarsvet van plantaardige oorsprong en ze zijn veel duurzamer, gezonder en ze branden langer. Omdat je een cadeau kiest, moet je wat moeite tonen en een kwaliteitsproduct kiezen, toch?

Het tweede waar je rekening mee moet houden, is of je kiest voor een vrijstaande vormkaars of een containerkaars. Losse kaarsen zijn vaak rommelig als ze worden verbrand, vooral als ze decoratieve stukken hebben en niet professioneel zijn gedaan. Containerkaarsen zijn altijd een goede keuze omdat ze in een glas of ander vat worden gegoten. Er vormt zich geen was laagje aan de zijkanten van de kaars. Het is ook veiliger omdat het voor de vlam moeilijker is om ergens mee in contact te komen omdat het binnen blijft. Dat is vooral handig als de persoon een hond of kat heeft.

Het derde ding is de lont. Er is keuze tussen katoen en een houten lont. Je kunt hier meer te weten komen over de verschillen.

Simpele tips om de juiste kaars voor een cadeau te kiezen

Als je nu hebt besloten wat voor soort was de kaars zal zijn en in welke vorm, laten we dan specifieker worden. Hieronder vindt je een reeks eenvoudige vragen. Beantwoord ze en volg onze tips voor het maken van een verdere selectie.

Wanneer je de ontvanger van het cadeau kent

Als je de ontvanger van het cadeau goed kent, heb je waarschijnlijk niet veel hulp nodig. Het is intuïtiever. Toch kun je jezelf helpen door een paar vragen te stellen:

(Geur)kaarsen zijn perfect voor persoonlijke en officiële geschenken.
 • Weet je van wat voor geuren die persoon houdt? Denk aan parfums of cosmetica die zij/hij gebruikt. Is er een bepaalde geur die je kunt bedenken als je haar/hem bezoekt? Heb je eerder geurkaarsen bij die persoon gezien? Weet je nog welke geuren er waren? Je kunt ook proberen jezelf eraan te herinneren of er in het verleden momenten waren waarop je samen aan het winkelen waren of andere omstandigheden waarin de persoon zei dat "iets heerlijk ruikt"? Wat was dat?
 • Is de woning van de persoon groot en ruim of klein? Als zij/hij bijvoorbeeld in een studentenhuis woont en maar één kleine kamer tot haar/zijn beschikking heeft, moet je een kleinere kaars en een subtielere geur overwegen. Als de persoon in een ruim huis woont, kunt u een grotere kaars kiezen, misschien met 2 of 3 lonten, of een set kaarsen.
 • Is het huis van de persoon minimalistisch en modern, of rijkelijk gedecoreerd, vol patronen en eclectisch? Als je gemakkelijk kunt zien dat iemand van eenvoud houdt, bijvoorbeeld, hun interieur is meestal zwart-wit en gedomineerd door eenvoudige, geometrische vormen, moet je waarschijnlijk een kaars kiezen die erbij past. Kies een moderne variant van de klassieke kaars, bijvoorbeeld een geurkaars in een apothekerspotje. Als het interieur monochromatisch is, kies dan voor een kaars met een zwart-wit label, want deze past in bijna elke kamer. En integendeel, als je weet dat de persoon van een rijk decor houdt, of unieke, handgemaakte producten waardeert, wil je misschien op zoek naar een decoratieve sojakaars. Er zijn veel soorten, in verschillende vaten. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze Vanilla & Coffee, California Orange, Rose & Lavender, or Rose, Lavender, and Himalayan salt kaarsen.
 • Is de ontvanger van het cadeau in goede gezondheid? Weet je iets over de gezondheidstoestand van de ontvanger van je cadeau? Denk aan zaken als allergieën, astma of migraine. Als je dergelijke klachten hebt gehoord, kun je overwegen om een ​​geurloze kaars te kiezen. Ze branden schoon en (zolang het geen paraffinekaarsen zijn) zijn ze meestal ook hypoallergeen. Mensen die last hebben van hevige hoofdpijn voelen zich vaak overweldigd door de meeste geuren en het is beter om geurende geschenken te vermijden. Zo ook met zwangere vrouwen.
 • Do you have any scent-related memories together? This might not come to your mind immediately, but give it some time. Dig a little bit in your memory. Examples: you’re looking for a present candle for your sister. Think about all the summer holidays or Christmas you’ve spent together when you were young. What’s the smell that memories bring? Try to bring it back: the apple pie your grandmother made, the bouquet of fresh roses that always stood on the table, jasmine that grew next to your summer house…

Wanneer je de ontvanger van het cadeau niet kent

Als je niet echt veel weet over de persoon voor wie je een kaars wilt kopen, kun je beter op veilige grond blijven. Of het nu een persoon is die u onlangs heeft ontmoet, een vriend van de vriend of een nieuwe zakenpartner, je wilt je geschenk niet te persoonlijk maken. Het moet klassiek, elegant en smaakvol zijn. Dit kan een beetje lastig zijn, maar ja, zelfs als je niet echt de exacte voorkeuren van de persoon raakt, als het geschenk stijlvol en hoogwaardig is, zal het nog steeds als waardevol worden beschouwd.

candle time candles with card
Geurkaarsen van een lokaale kaarsenmaker zijn altijd een stijlvol cadeau.
 • Is de ontvanger van het cadeau een vrouw of een man? Mannen en vrouwen hebben verschillende geurvoorkeuren. Het is duidelijk dat geurperceptie heel individueel is, maar er is een algemene classificatie van geuren die als mannelijk of vrouwelijk worden beschouwd. Het betekent niet dat mannen niet van vrouwelijke geuren kunnen houden of andersom, maar de kans is groot dat een man van middelbare leeftijd niet gek wordt van een roos- of jasmijnkaars. Het is altijd veiliger om te kiezen voor een houtachtige, aardse of kruidige geur voor een man. En zoals je misschien wel vermoedt, zullen rijke bloemen en frisse citrusgeuren een meer geschikte optie zijn voor een vrouwelijke ontvanger.
 • Is de persoon jong of op oudere leeftijd? Jongeren geven vaak de voorkeur aan frisse, sappige geuren. Oudere mensen hebben een zwakkere geurperceptie, dus misschien wil je een sterkere, onderscheidende geur kiezen. Meestal is Lavenderr of Sandalwood een veilige keuze.
 • Is dit een officieel cadeau voor bijvoorbeeld een zakenpartner of collega? In dit geval moet je stijlvol gaan en een elegante en minimalistische optie kiezen. Kies een chique maar bescheiden soort kaars met een klassieke geur die universeel wordt geprezen, zoals Sandalwood, Vanilla & Coffeeee, of Lavender. Vermijd decoratieve of fancy kaarsen in ongebruikelijke vormen, omdat ze te veel afhankelijk zijn van een persoonlijke smaak.
 • Do you want to make an impression or show off a little bit? If you want to make a good impression on show that you don’t spare your money, you can choose for a kaarsen set or a gift box. This is a great solution also because you give the recipient choice and there’s a bigger chance she/he will like at least some of them. For example, if there are three candles in the set, it’s quite possible that at least one will match the personal taste of the recipient. Everyone would be happy to get an elegant set of candles. If you go for scented candles, make sure that all the scents go nicely together and that they complement each other.
 • Still not sure? You can simply choose on of our virtual Cadeaukaarten and let the recipient choose her/his own candles!

Ik hoop dat dit artikel je helpt bij het kiezen van de juiste kaars voor een cadeau. Als je echter nog wat hulp nodig hebt of meer vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op. We antwoorden binnen 24 uur.

Meer lezen over geuren? Lees onze blogpost hier.

Geplaatst op 2 Reacties

Waar kaarsen te plaatsen om er het beste uit te halen

Waar kaarsen te plaatsen om er het beste uit te halen

Verschillende soorten ruimte

Waar kaarsen te plaatsen is een vraag die vaak opduikt bij het inrichten van je huis of werkruimte. Kaarsen – geurende en geurvrije – worden in veel verschillende ruimtes en interieurs gebruikt. Naast plaatsen zoals kerken of restaurants, branden we ze vaak bij ons thuis, maar ook op werkplekken zoals schoonheidsspecialisten, nagels en massagesalons. Afhankelijk van de manier waarop de ruimte is ontworpen en gebruikt, kunnen kaarsen op een paar verschillende manieren worden geplaatst en sommige kunnen voordeliger zijn dan andere.

Waarom? Want als je er even over nadenkt, kun je het beste uit de kaarsen halen: een goede geurspreiding en een langere levensduur. En je kunt voorkomen dat je jouw kamer overspoelt met te veel geuren, of je kunt jezelf afvragen sparen waarom de geur zo zwak is. Het enige dat je hoeft te doen, is rondkijken en een beetje strategisch denken. Het is heel gemakkelijk!

Snelle interieurscan

Kijk rond in de kamer of een ander interieur waar je kaarsen wilt plaatsen. Maak een quick scan en let op enkele aandachtspunten:

Een bijzettafel is een flexibele oplossing omdat je de opstelling kunt veranderen wanneer je maar wilt.
 • Hoe groot en ruim is de kamer?
 • Waar zijn de ramen en deuren? Is er airconditioning?
 • Welke plaatsen worden het meest gebruikt/meest bezet?
 • Waar zijn de zonnigste plekken met het direct zonlicht?
 • Waar zijn de plekken die geen direct zonlicht krijgen?
 • Zijn er plaatsen met een speciaal doel of betekenis, zoals leer/lees/yoga/gebed/meditatiehoek, of wacht/werk/rustruimte?
 • Zijn er plaatsen waar kinderen of huisdieren aanwezig zijn?

Het is gemakkelijk om deze vragen te beantwoorden door simpelweg te observeren. Hoe je ze beantwoordt, heeft invloed op het type en de grootte van de kaarsen die zullen best werken. Snelle analyse en je begrijpt waarom.

De juiste kaarsen voor het juiste interieur

Je weet al dat afhankelijk van het soort interieur, verschillende soorten en maten kaarsen de juiste keuze zijn. Het maakt echter niet uit of het om je huis of werkplek gaat, het is altijd beter om een ​​plantaardige wax te kiezen dan paraffine. Of het nu om je klanten gaat of om jezelf, je wilt toch niemand vergiftigen of de industrie steunen die onze planeet ruïneert?

Kleine kamers vs. ruime kamers

Kleine kamers

Of het nu je eigen huis of een werkruimte is, het eerste waar je je bewust van moet zijn, is hoe groot en ruim de kamer is. Kijk eens hoe hoog de muren zijn, hoeveel meubels er in de buurt zijn. Is de kamer volgepropt of minimalistisch? Is er veel ruimte of lijkt de ruimte krap en smal?

Als de kamer vrij klein is en het plafond niet hoog, zal de geur minder ruimte hebben om zich te verspreiden. Het zal meer geconcentreerd worden en zich met de tijd ophopen. Dat betekent dat als je een grote kaars kiest met een diepe, intensieve geur, deze na een tijdje te sterk en overweldigend kan worden. Het zou een betere keuze zijn om een ​​kleine of middelgrote kaars te kiezen. Wat als je kamer niet groot is maar je wel graag meer kaarsen tegelijk brandt? De oplossing kan een mix zijn van geurkaarsen en geurloze kaarsen. De geurende zal net genoeg geur geven, en de andere zullen hun warme licht delen zonder de geurbelasting in de kamer te groot te maken.

Bekijk onze kleine kaarsen (+20 uur).

Waar plaats je kaarsen als je kamer klein en vol is? Je zult moeten bedenken wat de drukste en minst gebruikte plekken zijn. Het is misschien logisch, maar het is de moeite waard om te herhalen: plaats je kaarsen niet in de buurt van andere dingen die vlam kunnen vatten. Denk aan gordijnen, dekens of boeken. Heb je een hond? Zoek een plek die hoog genoeg is, zodat je trouwe viervoeter hem niet per ongeluk met zijn staart afveegt!

Kaarslicht voegt extra gezelligheid toe aan je bad, maar vergeet niet om de kaarsen op veilige plekken te plaatsen.

Kies ook een plek die niet te druk is. Als er een plek is waar jij of je huisgenoten veel rondlopen, bestaat het risico dat iemand hem neerslaat (het is niet erg zolang de kaars niet brandt, maar je wilt zeker geen hete was op je eigendommen, om nog maar te zwijgen van het brandgevaar). Kies indien mogelijk een plek ver van de ramen en direct zonlicht.

Dezelfde regels zullen gelden voor de toiletten en badkamers, die meestal niet zo groot zijn. Kies een plek uit de buurt van handdoeken of toiletpapier. Zoek een hoekplank of ruimte tussen je badkuip en de muur. Zet je de kaars op de plank met brandbare cosmeticaproducten zoals haarlak of deodorant, zet deze dan eerst op veilige afstand weg. En op dezelfde manier, zoals bij andere kleine kamers, kies je een kleine kaars of twee in plaats van een grote

Ruime kamers

En hoe zit het met grote en open ruimtes? Deze is misschien een beetje lastig omdat er nog een paar factoren zijn om rekening mee te houden, maar er zijn ook meer mogelijkheden. Het eerste dat je moet overwegen, is, net als bij de kleinere kamers, waar de ramen en deuren zijn. Natuurlijk wil je de kaarsen uit de buurt van tocht houden. Denk ook na over welke delen van de kamer je meer gebruikt dan andere. Het is meestal een betere beslissing om kaarsen in minder gebruikte ruimtes te plaatsen

Een ongebruikte open haard is een geweldige plek om kaarsen te zetten.

Als de kamer groot is, zijn er meer plaatsen geschikt voor kaarsen, en je kunt ze gebruiken om de manier waarop je de ruimte waarneemt vorm te geven. Je kunt een paar punten bestemmen en kaarsen door de kamer verspreiden. Je kunt ze gebruiken als verdelers of verbindingsstukken, afhankelijk van de doeleinden waarvoor je de delen van de kamer gebruikt. Zo kun je in een deel van het interieur een relax- of meditatiehoek creëren, om deze duidelijk af te scheiden van het drukkere deel van het appartement. Of er zijn een paar delen van het interieur die voor verschillende doeleinden worden gebruikt, maar je wilt ze allemaal een gevoel van integriteit geven; je kunt een patroon maken van het plaatsen van de kaarsen: elke hoek heeft bijvoorbeeld een plank met een geurkaars erop. Je kunt ook een paar bijzettafels gebruiken - je kunt ze verplaatsen en de opstelling veranderen wanneer je maar wilt.

Het moet ook begrijpelijk zijn dat kleine geurkaarsen misschien niet perfect werken voor ruimere kamers, vooral met een open indeling. Bij geurloze kaarsen maakt het geen verschil. Maar als je de kamer met geur wilt vullen, is het slimmer om middelgrote of grote kaarsen te kiezen. Een kaars zal bijna nooit sterk genoeg ruiken in een echt grote kamer. De beste oplossing is om meerdere kaarsen te verspreiden. Je kunt ook met de geuren spelen zonder je zorgen te maken dat je een zware, rare geurvermenging krijgt, want als er genoeg ruimte is, zullen verschillende geuren mooi met elkaar verweven zijn. De beste optie is om geuren te kiezen die elkaar aanvullen, bijvoorbeeld frisse citrusgeuren en diepere aardse/houtachtige geuren.

Bekijk onze medium kaarsen (+30 uur).

Vermijdt tocht

Als je kaarsen naast het raam wilt plaatsen, zorg er dan voor dat het gesloten is en dat het zonlicht weg is.

Het volgende dat je moet overwegen, is het vermijden van tocht. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar daar letten we vaak niet op. Ramen, deuren en airconditioning kunnen niet alleen de kaarsen uitblazen, maar ze kunnen ook een negatieve invloed hebben op de prestatie van de kaars. Ze kunnen de vlam onstabiel en zenuwachtig maken, geurafgifte kan onevenwichtig zijn. Als er te veel frisse luchtcirculatie is, zal de lucht de geur in en uit het raam duwen en zal deze niet in de kamer blijven.

Kijk rond en vind plaatsen die ver van de ramen en deuren zijn. Als je vooral kaarsen op het raam wilt zetten, zorg er dan voor dat het gesloten is. Deuren kunnen soortgelijke problemen veroorzaken als ramen, ook al is er minder kans op een directe wind. Als het een deur is die je systematisch opent en sluit en er lopen mensen in en uit, dan ontstaat er tocht. Bij katoenen lontkaarsen is dat misschien geen groot probleem, maar de houten lont is erg gevoelig voor alle luchtbewegingen. Evenzo, als er airconditioning in de kamer is, moet je deze uitschakelen tijdens het branden van kaarsen. Als dat niet mogelijk is, plaats er dan in ieder geval geen kaarsen direct onder.

Als je aan tocht denkt, houd er dan ook rekening mee hoe druk het gebied is. Gebruiken veel mensen deze ruimte? Bewegen ze veel? In- en uitstappen? Oefenen ze? Hun beweging zal er ook voor zorgen dat de lucht beweegt.

Vermijd direct zonlicht

Zonlicht is niet goed voor kaarsen. Het kan de kleur beïnvloeden, maar werkt ook – wanneer het door het raam wordt gegoten – als een lens. Het kan de was opwarmen en doen smelten, vooral in het geval van op planten gebaseerde wassen die doorgaans een lager smeltpunt hebben. Dat betekent dat ze zelfs bij relatief lage temperaturen zachter worden. Het zal echter geen containerkaarsen bederven - ze zullen terugharden zodra ze afkoelen, maar het kan hun uiterlijk bederven. Het kan donkere en lichte kringen rond de lont veroorzaken.

De kleur van was kan ook veranderen. Gelukkig zijn dit alleen esthetische aspecten en hebben ze geen invloed op de algehele prestaties van de kaars. Als je echter een decoratieve kaars hebt die je mooi op de plank wilt hebben, kun je het zonlicht beter vermijden. Als er bloemblaadjes of andere gedroogde stukjes in de kaars zijn verwerkt, kunnen deze ook hun kleur verliezen en bleken.

Doel van de ruimte

Een meditatiehoek moet eenvoudig en netjes worden gehouden. Kaarslicht helpt je te ontspannen en te focussen.

Waar kaarsen moeten worden geplaatst, hangt ook af van het doel van de specifieke ruimte. Bedenk hoe je deze of een andere ruimte in je huis gebruikt. Heb je een thuiskantoor, leer- of leeshoek? Een rustplek? Sport of mediteer je? De manier waarop je verschillende delen van het interieur gebruikt, kan helpen bij het bepalen van je keuze en de juiste plaatsing van kaarsen.

Je kunt kaarsen gebruiken om sommige plekken te accentueren of deze speciale sfeer te geven. Als je thuis werkt, is het goed om ergens in de buurt een plek voor een geurkaars te vinden. Kies een plek op veilige afstand van je papierwerk. Kies een kleine kaars met een subtiele geur die je helpt te ontspannen en focussen. Als je yoga of andere oefeningen doet, denk er dan aan om de kaarsen ver buiten je bereik te plaatsen. Kies altijd voor frisse geuren, bijvoorbeeld citroen of sinaasappel. Ze zullen een zuiverende werking hebben en je een extra energieboost geven.

Kinderen en huisdieren vs. kaarsen

Als er kinderen thuis zijn, moet je je aan extra veiligheidsregels houden. Hetzelfde geldt voor huisdieren die vrij rondlopen (of springen). Ze bewegen veel, ze bewegen snel en zijn vaak onoplettend. Je moet de kaarsen altijd buiten hun bereik houden. Je kunt de kaarsen het beste hoog plaatsen. Als je niet de juiste plek hebt, kun je overwegen een eenvoudige DIY-plank op te hangen. Het is gemakkelijk en vereist geen grote vaardigheden, en het zal tenslotte een geweldig display zijn voor je kaarsen. Als je ervoor kiest om een ​​kaars op de kast te plaatsen, zet dan andere spullen op veilige afstand en zorg voor voldoende ruimte tussen de vlam en de plank erboven.

Haal het beste uit de kaarsen

Zoals je hebt geleerd, het soort, het doel en de opstelling van het interieur, bepalen wat de beste plekken zijn om kaarsen te plaatsen, en ook wat voor soort kaarsen je moet kiezen. Als je de vragen in de Snelle Interieurscan hebt doorgenomen, heb je gezien dat het eenvoudig is. Als je bewust bent van de ruimte, kun je het beste uit de kaarsen halen. Door gebieden uit de buurt van tocht en direct zonlicht te kiezen, zorg je voor een gelijkmatige, uitgebalanceerde geur. Door plekken uit de buurt van kinderen en huisdieren en op veilige afstand van brandbare stoffen te kiezen, zorg je voor veiligheid. En door ze in de gebieden met een speciaal doel of betekenis te plaatsen, creëer je een gezellige sfeer en benadruk je de betekenis van de plaats.

Ik hoop dat je iets nuttigs hebt geleerd :) Als je het leuk vond, laat dan een reactie achter en deel het met anderen!

Lees ook over de psychologische voordelen van geurkaarsen.

Geplaatst op 2 Reacties

Houten lont kaarsen - wat zijn het en hoe gebruik je ze op de juiste manier?

Houten lontkaarsen: wat is een houten lont, wat is het verschil tussen een houten en katoenen lont, en hoe maak je een keuze? Ik bespreek het vandaag in het onderstaande artikel. Ik hoop dat je ervan zult genieten!

Houten lont vs. katoenen lont

Je kent vast wel kaarsen met een klassieke katoenen lont - ik wed dat je er minstens één in huis hebt. Maar het is ook heel goed mogelijk dat je hebt gehoord over houten lont kaarsen; je ziet de laatste tijd waarschijnlijk meer van hun foto's online. Ze worden steeds populairder. Vraag je je af waarom? En wat is het verschil tussen katoen en houten lont?

Waar zijn kaarslonten van gemaakt?

ruwe kaarslonten van biokatoen

Katoenen lont

Katoenen lont, geen moeilijke gok, is gemaakt van strengen gevlochten katoen. De meeste zijn ondergedompeld in paraffine of andere soorten was, om de vlam gemakkelijk op te vangen en vast te houden. Een kaarsenmaker kan meestal kiezen uit kant-en-klare lonten die al zijn ondergedompeld, bijgesneden en in een voet zijn geplaatst, of een lont van puur katoen van een bepaalde lengte kopen en deze dippen, knippen en afwerken. In Candle Time kiezen we in de meeste gevallen voor ruwe wieken van biologisch katoen, omdat we er op deze manier voor kunnen zorgen dat onze wieken worden aangedreven door sojawas, niet door paraffine. (let op: het is waar dat in deze kleine hoeveelheid de paraffinedampen niet groot genoeg zijn om een ​​betekenisvolle impact te hebben, maar het is nog steeds een op aardolie gebaseerde emissie naar de lucht).

houten kaarslonten

Houten lont

Dit type lont, wederom geen verrassing, is gemaakt van een dunne streep hout die in de juiste afmetingen is voorbereid om als kaarsenlont te dienen. Het kan van veel verschillende bomen worden gemaakt en daarom kunnen de kwaliteiten enigszins verschillen. Er zijn verschillende meningen over het onderdompelen van de lont in was of andere brandbare oplosmiddelen; sommige kaarsenmakers beweren dat het nodig is om de houten lont onder te dompelen om een ​​goede vlam te behouden, en een paar zeggen dat het niet mag. Uit mijn ervaring en vele tests die ik heb uitgevoerd, is het duidelijk dat een houten lont een wasdip nodig heeft. Het verbetert effectief de kwaliteit van de vlam. En het is vooral handig als je niet echt kunt voorspellen welke kwaliteit lont je krijgt - omdat het een natuurlijk product is en bomen verschillen, zelfs als je altijd bij dezelfde leverancier bestelt, kan elke serie een beetje anders zijn.

Wat is het belangrijkste verschil tussen een houten en katoenen lont?

image of burning candle with wooden wick
Kaars met houten lont

Het belangrijkste verschil (naast de look) zit in de geurkwaliteit. Doordat houten lont breder is, heeft deze ook een bredere geurworp. Ze verspreiden warmte op een snellere manier in de was, zodat er meer geur in de lucht komt. Simpel gezegd: houten lont ruikt sterker. Het kost minder tijd om de geur volledig te onthullen, terwijl het in het geval van katoenen lontkaarsen 1,5 – 2 uur kan duren voordat de geur zijn volledige potentieel onthult.

Het andere dat sommige mensen erg aantrekkelijk vinden, is het knetterende geluid dat sommige soorten houten lonten produceren. Dit geluid – of het ontbreken ervan – hangt af van de soort en grootte van de lont. Er zijn houten lonten die behoorlijk luid knetteren, en mensen zeggen dat het hen doet denken aan de geluiden van een open haard. Er zijn er die alleen subtiel geluid maken en andere die helemaal geen geluid maken. Ik heb er een paar verschillende soorten uitgeprobeerd. In het begin genoot ik het meest van de luide, maar dit duurde niet lang, want al snel begon ik ze te storend te vinden. Ik prefereer meer die met het subtiele gekraak van tijd tot tijd, of zelfs beter, geen geluid. Maar dit is natuurlijk een kwestie van individuele voorkeuren.

Welk soort kaarsenlont is het meest milieuvriendelijk?

kant en klare katoenen lont

De meest milieuvriendelijke kaarsenlont is een houten lont. Vooral omdat de productie van katoen minder duurzaam is – er is een enorme hoeveelheid water voor nodig om een ​​kleine hoeveelheid ervan te maken. Kun je je voorstellen dat er meer dan 20.000 liter water nodig is om slechts 1 kg katoen te produceren? En van één boom kun je letterlijk duizenden houten wieken maken. Het kan ook gemakkelijk worden gecontroleerd als het hout afkomstig is van verantwoorde bronnen.

Over het algemeen kan de katoenen lont zelf gemaakt zijn van biokatoen en afkomstig zijn van verantwoorde bronnen, maar in een later stadium van de lontproductie kan deze in paraffine worden gedompeld en kunnen metalen zoals zink eraan zijn toegevoegd. Dit is niet iets wat je zou willen.

Hoe weet je welke lont je moet kiezen?

houten en katoenenlont kaarsen

Nou, je weet het niet totdat je het probeert. Beide soorten wieken doen hun werk. Je kunt het beste een kaars kopen met een katoenen en een met een houten lont. Brand ze apart, zodat je ook het verschil in geuren en hun intensiteit kunt zien. Misschien ontdek je dat je de voorkeur geeft aan een geur die minder sterk, subtieler is. Dan zullen de katoenen lontkaarsen je meer bevallen. Als een sterkere, meer uitgebalanceerde geur je beter aanspreekt, kies je voor de houten lont.

Nog een tip: bedenk een plek waar je je kaars wilt plaatsen. Als het een druk deel van je huis is waar mensen rondlopen en luchtvlagen in beweging brengen, kan de gevoelige vlam van een houten lont gaan pulseren of worden uitgeblazen. In dit geval zal de katoenen lont nuttiger zijn. Als je je kaars echter op een relatief rustige plek zet, in een hoek van de kamer, of op de tafel in het midden, of in je slaapkamer, of toilet, dan kun je kiezen voor de houten lont, die prima presteert zelfs in ruimere kamers. Voor een badkamer zou je de katoenen lont kunnen overwegen, vanwege de vochtigheid - de kans is groot dat je de kaars tijdens douchen of warm bad wilt branden, en stoom is niet goed voor de houten lont. Door vochtig te worden, kan het effectief worden verpest.

En als je denkt dat het verzorgen van houten lontkaarsen veeleisend of ingewikkeld is, dan heb je vast wel wat gemene geruchten gehoord 😉. In de onderstaande paragraaf zie je hoe gemakkelijk het is, en hoe weinig moeite het kost.

Verzorging van kaars met houten lont

Trim je lont

Een houten lont is net zo onderhoudsvriendelijk als een katoenen lont. Beide moeten worden bijgesneden. Het enige verschil is dat de katoenen lont iets langer kan zijn, 5-6 mm (houd er rekening mee dat als je de lont te lang laat, deze een grotere en sterkere vlam zal hebben, wat een kortere levensduur van je kaars betekent - hij zal branden sneller uit). De houten lont moet echt kort zijn. 3-4 mm zal goed werken.

Houd de lont schoon

Je moet de lont schoon houden. Het betekent dat je elke keer voordat je je kaars weer aansteekt, het zwarte residu moet verwijderen dat is achtergebleven na de vorige verbranding. De meeste op kaarsen georiënteerde websites zullen je vertellen dat je een lonttrimmer moet kopen, maar als het te luxe klinkt, maak je geen zorgen: je hebt het niet echt nodig. Je kunt het gewoon met je vingers doen: draai de kaars een beetje opzij en pak het topje van de lont tussen duim en wijsvinger. Geef er een beetje druk op en verwijder de losse bovenkant. Veeg je vingers af met een tissue of was ze met zeep.

Extra tip: je kunt een oude nagelknipper gebruiken om de lont af te knippen. Het is supergemakkelijk en werkt prima. Je kunt hier ook een korte video bekijken:

Simple tricks how to keep a wooden wick short and clean

Nu zie je dat het niet echt veel werk is :).

Extra vragen?

Ik hoop dat het bovenstaande artikel nuttig zal zijn voor alle kaarsenliefhebbers. Mocht je nog vragen hebben over het onderhoud van houten lontkaarsen of persoonlijk advies nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op. Je kunt het contactformulier invullen of een e-mail sturen naar candletime.nl@gmail.com.

Vond je dit artikel leuk? Like het, deel het, laat een reactie achter.