Geplaatst op 2 reacties

Essentiële oliën vs. geuroliën

Het verschil tussen essentiële en geurolie

In dit artikel bespreken we de verschillen tussen essentiële oliën en geuroliën. Hoe worden ze gemaakt en gebruikt, en welke is beter?

Je hebt zeker gemerkt dat sommige van de geurproducten die je gebruikt etherische olie of geurolie bevatten. Je vraagt ​​je misschien af ​​wat het verschil is en of de ene voordeliger is dan de andere. Laten we eens kijken.

Essentiële oliën

woman smelling flower

Essentiële oliën zijn 100% natuurlijk. Het zijn pure extracten van planten, meestal door distillatie of koude persing. Mensen gebruiken ze vaak in aromatherapie vanwege de helende effecten die eraan worden toegeschreven. Om zelfs de kleinste hoeveelheid essentiële olie te produceren, zijn enorme hoeveelheden planten nodig. Kun je je voorstellen dat je ongeveer 1.000 rozenblaadjes nodig hebt om slechts één druppel essentiële rozenolie te maken? Er is 113 kg lavendel nodig om minder dan 500 ml essentiële olie te maken en 1.500 citroenen om 500 ml essentiële citroenolie te maken. Dit zijn enorme hoeveelheiden! Nu kan je gemakkelijk begrijpen waarom essentiële oliën zo duur zijn.

Geuroliën

girl smelling a flower

Geuroliën zijn synthetische geuren die in een laboratorium zijn gemaakt. Ze zijn vaak gebaseerd op essentiële oliën en natuurlijke ingrediënten vermengd met toegevoegde chemische verbindingen. Ze zijn goedkoper in productie. Ze kunnen elke geur uit onze omgeving nabootsen, waardoor er een breed aanbod aan mogelijke geuren is. Geuroliën zijn veel voorkomende ingrediënten van dagelijkse producten zoals shampoos, crèmes, lotions, geurkaarsen, luchtverfrissers en parfums.

Essentiële olie vs. geurolie

girl smelling a peach

Dus, zijn essentiële oliën beter omdat ze 100% natuurlijk zijn? Zijn geuroliën slecht voor je omdat ze in een laboratorium zijn gemaakt? Etherische oliën zijn luxe producten. Omdat ze veel planten nodig hebben om zeer kleine hoeveelheden olie te maken, kunnen ze behoorlijk duur zijn. Ze hebben helende eigenschappen en kunnen een remedie zijn voor sommige gezondheids- of mentale klachten, en mensen gebruiken ze voor ontspanning, verbetering van de huidconditie, slaapproblemen, enz. Ze kunnen echter nog steeds schadelijk zijn: ze kunnen allergieën veroorzaken, huid en longen irriteren, en vanwege de sterke concentratie van plantenstoffen met een sterke medische werking, mag je ze niet gebruiken bij bepaalde gezondheidsproblemen (overleg altijd eerst met je arts). Ze zijn ook niet altijd veilig voor kinderen en kunnen giftig zijn voor honden en andere huisdieren.

Bovendien hebben etherische oliën een zwakkere geurworp en zijn ze niet altijd de beste oplossing voor geurproducten zoals bijvoorbeeld kaarsen. Geuroliën ruiken sterker en langer.

woman smelling a flower

Geuroliën kunnen tegen lagere kosten worden geproduceerd. Zijn ze slecht voor onze gezondheid? Niet noodzakelijk. Natuurlijk zullen de producenten van essentiële oliën hun best doen om mensen hun oliën te laten kopen, zodat ze geuroliën proberen te negeren. Maar dat is zakelijk. De meeste synthetische oliën zijn volkomen veilig, vooral omdat je ze slechts in kleine hoeveelheden kunt aanbrengen (een typische geurkaars bevat tussen de 3% en 10% geur).

Het aantal geuren dat je 100% natuurlijk kunt produceren is klein. Niet alle planten produceren geuren die op een natuurlijke manier kunnen worden geëxtraheerd. Voor zover je een natuurlijke geur kunt krijgen van roos of lavendel, kun je het niet krijgen van bosbes of een pompoen. Denk aan de dagelijkse producten die je gebruikt, zoals een roomspray of je favoriete flesje parfum. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat ze alleen essentiële oliën bevatten. Of alle fancy geuren van de geurkaarsen die je in de winkel zag. Je denkt toch niet dat de Blueberry Muffin of Bubble Gum natuurlijke geuren zijn?

Wat voor soort oliën gebruiken we in Candle Time?

In onze kaarsen gebruiken we een mix van essentiële en geuroliën. We kiezen voor essentiële oliën wanneer het mogelijk is. We plaatsen de informatie meestal in de beschrijving wanneer de geur 100% natuurlijk is. In andere gevallen gebruiken we natuurlijke geuroliën, wat betekent dat ze voor een groot deel gebaseerd zijn op essentiële oliën en natuurlijke ingrediënten, met waar nodig synthetische verbindingen. We controleren al onze geuren om veganistisch en dierproefvrij te zijn (niet getest op dieren). Bovendien hebben ze allemaal een IFRA-certificaat, waardoor we zeker weten dat ze voldoen aan veiligheids- en milieumaatregelen.

Als je vragen hebt over de geuren die in bepaalde kaarsen worden gebruikt, kun je ons altijd een bericht sturen via ons contactformulier.

Meer lezen over geuren? Lees onze blogpost hier.

2 gedachten over “Essential oils vs. fragrance oils

  1. […] best smelling candles will usually be soy candles containing mix of essential and fragrance oils. Read our article about differences between essential and fragrance oils to learn […]

  2. […] scented candles with essential oils are the most expensive (even though not necessarily better; read more on the subject here), but some perfumes can be pricy as hell, too, especially if they’re some exclusive, original […]

Geef een antwoord