Geplaatst op 1 reactie

Hoe herken je een kaars van goede kwaliteit?

Wat is een kaars van goede kwaliteit?

Niet voor niets zijn (geur)kaarsen enorm populair, maar hoe maak je een keuze tussen alle merken op de markt? De eerste stap zou kunnen zijn om een ​​kaars van goede kwaliteit te kiezen! Je wilt weten waarvoor je betaalt en je hebt het recht om het hoogste standaardproduct te verwachten dat je koopt. Maar hoe weet je of de kaars zijn prijs waard is?

In dit artikel vertel ik je hoe je een kaars van goede kwaliteit herkent. Laten we beginnen bij de basis.

Hoe herken je een kaars van goede kwaliteit?

Hier is een algemene lijst met dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een kaars:

 • soort was gebruikt
 • soort lont
 • soort geur
 • traceerbare bronnen en veiligheidsnormen
 • ethische en milieuvriendelijke aanpak
 • geurwerp
 • brandkwaliteit
 • labels en veiligheidswaarschuwingen
 • gebruiks- en onderhoudsinstructies
 • design
 • makers

Het lijkt misschien veel, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op wat simpele kennis, en als je het eenmaal weet, weet je het voor altijd. Hoe meer van de punten uit de bovenstaande lijst aan de verwachtingen voldoen, hoe beter. Eigenlijk zouden ze allemaal samen moeten gaan.

Maar eerst:

Zijn goedkope kaarsen slecht?

Ja. Er zijn tal van goedkope geurkaarsen op de markt en ze zijn bijna nooit producten van goede kwaliteit. Massaproductie met goedkope, chemische bijproducten, vaak van onbekende bronnen, en heel vaak vervaardigd door onderbetaalde mensen in een gewelddadige omgeving. Bovendien stoten goedkope kaarsen, vanwege het overmatige gebruik van chemicaliën, synthetische stoffen en kunstmatige bijproducten, giftige dampen en kankerverwekkende stoffen uit. Ze zijn schadelijk voor je gezondheid (ze kunnen allergieën en longziekten veroorzaken) en de planeet. De enige mensen die er echt van profiteren, zijn eigenaren van grote bedrijven.

Een kaars van goede kwaliteit kan niet te goedkoop zijn, omdat het impliceert dat de ingrediënten die worden gebruikt om het te maken van slechte kwaliteit moeten zijn.

Wat zijn de eigenschappen van een goede kaars?

Laten we nu een korte blik werpen op alle punten uit de lijst. Als je de kwaliteit van kaars wilt herkennen, moet je met al deze factoren rekening houden.

soy wax flakes and beads photo
sojawas brandt schoon en rookvrij
 • soort was - wat voor soort was het bedrijf in de kaars gebruikte: paraffine, bijenwas, soja (of een andere plantaardige) was, of misschien een mengsel? Als je naar het etiket kijkt en alleen informatie over "wax blend" ziet, moet je het waarschijnlijk niet kopen. Wie weet wat er echt in zit? Als je op zoek bent naar een kaars van hoge kwaliteit, laat je paraffinekaarsen staan. Ja, ze zijn goedkoop en je kunt ze zelfs in de supermarkt krijgen. Maar dit is helemaal niet goed. Lees ons artikel over de verschillen tussen paraffine en sojawas voor meer informatie. De beste kaarsen zijn die gemaakt van plantaardige was, zoals sojawas, omdat ze ethisch (veganistisch en dierproefvrij) zijn en een minder negatieve impact hebben op het milieu, maar ook omdat ze niet schadelijk zijn voor je gezondheid en gewoon beter ruiken.
ready-made cotton wicks photo
lonten in Candle Time kaarsen zijn met de hand gemaakt en vrij van paraffine
 • soort lont - over het algemeen zijn er twee meest populaire soorten lonten: gemaakt van katoen en gemaakt van hout. Het type en de grootte van de pit die in een bepaalde kaars wordt gebruikt, kan cruciaal zijn voor de prestaties. Degenen die je moet vermijden zijn draadlonten uit massaproductie, omdat ze verschillende micrometalen bevatten, o.a. zin. Dit is om de lonten stijver en recht te maken, maar het is gewoon ongezond en onnodig. De beste lonten/wieken zijn handgemaakte katoenen lonten, met biologisch katoen uit ethische bronnen. Houten lonten zijn ook milieuvriendelijk, maar de vlam is soms moeilijk te onderhouden. Lees ons artikel over houten wieken voor meer informatie.
natuurlijke geuren zijn de gezondste keuze, maar zijn niet altijd sterk
 • soort geur - geurkaarsen kunnen worden gemaakt met etherische oliën, geuroliën en synthetische parfums. Hoewel essentiële oliën 100% natuurlijk en plantaardig zijn, zijn ze meestal erg duur. Er is slechts een bepaald aantal geuren mogelijk om op deze manier te extraheren. Geuroliën bevatten zowel natuurlijke als synthetische ingrediënten. Synthetische parfums worden kunstmatig gemaakt met behulp van chemicaliën; deze manier is de goedkoopste manier om een ​​imitatie van vrijwel elke geur te creëren. Ook al is je eerste keuze misschien essentiële oliën, het is de moeite waard om op te merken dat ze vaak een vrij arme geurwerp hebben. Geuroliën hebben de neiging om het beste te ruiken. Ze zijn speciaal voorbereid om op de meest optimale manier met wax te hechten en hebben de beste geurwerp. De best ruikende kaarsen zijn meestal sojakaarsen met een mix van essentiële en geuroliën. Lees ons artikel over de verschillen tussen essentiële oliën en geuroliën voor meer informatie.
The IFRA certificate assures that a fragrance is safe to be used in a candle
 • traceerbare bronnen en veiligheidsnormen - het is goed om te weten waar de producten die je gebruikt vandaan komen. Kaarsenmakers kunnen hun benodigdheden bij veel verschillende groothandels krijgen en het is goed als het mogelijk is om ze te traceren. Bij de meeste producten gelden bepaalde veiligheidsvoorschriften waaraan moet worden voldaan. Zoals met geuren in kaarsen. Elke geurolie moet een IFRA-certificaat hebben waarop staat waarvoor het veilig kan worden gebruikt. Het certificaat garandeert dat de geur is vervaardigd in een proces dat voldoet aan de industrienormen. Daarnaast is het goed om te weten of de geuren en andere ingrediënten van je kaars vegan en dierproefvrij zijn, of ze afkomstig zijn van fairtrade bedrijven, etc. Bij bijvoorbeeld sojawas is het belangrijk om te controleren of het GMO- vrij is. Om de beste kwaliteit te garanderen, gebruiken we in Candle Time alleen 100% GMO-vrije sojawas die in Europa is geproduceerd.
California Orange medium
Al onze kaarsen zijn vegan en dierproefvrij
 • ethische en milieuvriendelijke aanpak - net als hierboven, telt een algemene ethische benadering van het merk veel. Waarom zou je te maken willen hebben met een bedrijf dat menselijke arbeid misbruikt of dieren laat lijden voor een product, als er zoveel ethische, vriendelijke, lokale makers zijn die erom geven en een verschil willen maken? Er zijn tal van veganistische en dierproefvrije merken met een planeetvriendelijke instelling en plasticvrije verpakkingen. Ze werken samen met fairtrade, eco-bedrijven en dragen zorg voor de hoge standaard van hun producten.
photo of vanilla and coffee soy candle burning
goed uitgebalanceerde geurwerp is cruciaal voor een kaars van goede kwaliteit
 • geurwerp - dit is natuurlijk heel belangrijk bij een geurkaars: een perfecte geurwerp. Een kaars van goede kwaliteit herken je aan de geur. Het draait allemaal om de uitgebalanceerde geurafgifte. Je denkt misschien dat hoe sterker de geur, hoe beter, maar zo is het niet. Een sterke geur kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken; het kan je ook moe maken. De beste geurkaarsen ruiken precies goed. Ze geven geur langzaam en op een evenwichtige manier vrij. Het is gemakkelijk waarneembaar, maar het is niet overweldigend, niet overheersend. Het moet nog een tijdje in de lucht blijven hangen nadat je de kaars hebt uitgeblazen.
was moet smelten tot aan de randen van de container, waardoor er geen wasafval achterblijft
 • brandkwaliteit - het is cruciaal voor een kaarsprestatie. Een goede brandkwaliteit betekent dat de lont de juiste maat heeft voor de diameter van de kaars en een mooie, rustige vlam geeft, die niet te hoog of springerig is. De was moet helemaal tot aan de randen smelten, zodat de wanden van de container schoon blijven. Kaarsen moeten langzaam en rustig branden en vlammen mogen geen rook produceren. Let op: vergeet niet de lont af te knippen voor elke brand! Als je de lonten niet kort houdt, kun je het kaarsenbedrijf niet de schuld geven van een slechte brandkwaliteit.
kaarsenlabels moeten het wastype en de brandtijd vertonen
 • labels en veiligheidswaarschuwingen - op elk kaarslabel moet de belangrijkste informatie over het product staan. Naast de bedrijfsnaam moet het type was dat wordt gebruikt, de geschatte brandduur en de geur aantonen. Elke kaars moet ook een sticker met veiligheidswaarschuwingen hebben met een basisveiligheidsinformatie.
white label candles
aantrekkelijk design maakt kaarsen mooi om naar te kijken
 • gebruiks- en onderhoudsinstructies - aparte onderhouds- en veiligheidsinstructies voor kaarsen zijn ook een goede aanvulling. Zo weten klanten hoe ze het beste uit de kaarsen kunnen halen en er het meest van kunnen genieten.
 • design - het is duidelijk dat het uiterlijk van het product en het imago van het merk essentieel zijn. Je gaat niet iets kopen dat je niet leuk vindt of dat je je niet kunt voorstellen op je plank. Hoe neutraler en eenvoudiger het uiterlijk, hoe beter, want het zal gemakkelijker passen in de meeste interieurs. Luxe kaarsen van hoge kwaliteit hebben vaak een minimalistisch, hip design.
 • makers - wie zijn de mensen achter je kaarsen? Kleine tot middelgrote bedrijven geven meestal het meest om de kwaliteit van hun producten en de klanten. Ze hebben een meer persoonlijk tintje omdat ze het niet verliezen in een massaproductieproces. Zoals in Candle Time, dat maar uit twee personen bestaat; voor een persoonlijk advies of speciale bestellingen kunt je altijd terecht.

We hope that this article will help you to recognize a good quality candle in a broad candle market. Your daily choices really matter, so choose smart!

1 gedachte over “How to recognize a good quality candle

 1. […] First, ask yourself, what size of candle do you need, and what qualities does a good candle have? (Read more on what is a good quality candle in our post here). If it’s important for you that your candles are sustainable, ethically sourced, […]

Geef een antwoord