Geplaatst op 2 reacties

Langere levensduur van kaarsen – 5 tips

california orange scented candle

Hoe zorg je ervoor dat je kaars langer meegaat?

Vandaag wil ik 5 simpele tips met je delen voor een langere levensduur van een kaars. Waarschijnlijk denk je: waar gaat dit over? Je steekt gewoon de kaars aan en geniet ervan; blazen en de volgende keer weer aansteken. Maar zoals met elk ander ding, kan je je kaarsen op de juiste of verkeerde manier gebruiken. En er zijn een paar eenvoudige hacks die je zullen helpen het beste uit je kaars te halen en er langer van te genieten. Als je deze tips onthoudt, bent u verzekerd van de beste brand- en geurkwaliteit.

Hier zijn de 5 tips voor een langere levensduur van de kaars:

Trim de lont elke keer voordat je de kaars aansteekt

wick trimming
Lonten voor en na het trimmen. Trim de lont voor een langere levensduur van de kaars.

Dit is misschien al vele malen eerder verteld, maar het is nooit genoeg: je moet de lont trimmen voor elke volgende brandwond. Waarom? Als de lont brandt, wordt hij langer en verzamelt hij zwarte resten van de vlam. Hoe langer de lont, hoe hoger de vlam. Een hogere vlam produceert meer warmte en zorgt ervoor dat de was sneller uitbrandt. Het kan ook een negatieve invloed hebben op de geur, waardoor deze te snel of op een onevenwichtige manier verdampt. De lont kan ook een zogenaamde 'paddenstoel' vormen - een dikke zwarte dop aan de bovenkant van de lont, waardoor deze te zwaar kan worden om zijn eigen gewicht te dragen (dit kan ertoe leiden dat de lont verdrinkt in een gesmolten wasbad). De vlam kan ook ongelijkmatig zijn.

De optimale lontlengte is ongeveer 5 mm. Je kunt een professionele lonttrimmer gebruiken, maar een kleine schaar of nagelknipper werkt ook prima.

Bonustip: laat de kaars volledig afkoelen voordat je de lont knipt. Het is niet alleen veilig voor je, maar ook handig voor het geval er per ongeluk stukjes bijgesneden lont in de container zouden vallen - het is gemakkelijker te verwijderen.

Laat de was bij de eerste verbranding tot aan de randen smelten

Een gesmolten waspoel die de randen bereikte

Wanneer je voor de eerste keer een nieuwe kaars aansteekt, vergeet dan niet om de was tot aan de uiterste rand van de container te laten smelten. Meestal duurt het ongeveer 1 uur per diameter van 2,5 cm (dus als de kaarsdiameter 5 cm is, moet deze voor de eerste keer ongeveer 2 uur branden). Dit komt door het zogenaamde ‘wax memory’. De volgende keer dat je de kaars aansteekt, zal de was hoogstwaarschijnlijk op hetzelfde punt smelten als voor de eerste keer. Als gevolg hiervan kan je kaars gaan tunnelen, waarbij de pit afbrandt en een tunnel in de was vormt. Dit zal was verspilling veroorzaken, de levensduur van de kaars verkorten, en hoe dieper het gaat, hoe moeilijker het zal zijn voor de lont om de vlam te behouden.

Houd het waspoel schoon

Wanneer je de pit afknipt, probeer dan de resten ervan niet in de waspoel te laten vallen. Het moet te allen tijde schoon worden gehouden. Vuil in het waspoel kan een negatieve invloed hebben op de verbranding en geurkwaliteit. Als het gebeurt dat er iets in het gesmolten was komt, probeer het dan voorzichtig te verwijderen met een wattenstaafje of een theelepel (blaas eerst de vlam uit om je niet te verbranden).

Vermijd tocht en airconditioning

Als je een kaars brandt, wil je niet dat de vlam op de lont danst en je doet denken dat er spoken in de buurt zijn 😉 Vermijd tocht. Plaats geen brandende kaarsen in de buurt van open ramen en zet de airconditioning niet aan. Soms zijn de luchtbewegingen voor je zelfs onmerkbaar, maar de vlam van de kaars is er erg gevoelig voor. Hierdoor zal het ongelijkmatig verbranden, uit balans raken en sneller opbranden.

Je zal weten dat er tocht is wanneer de vlam onstabiel en ongelijkmatig is en zich gedraagt ​​alsof iemand hem probeert af te blazen.

Vermijd het branden van een kaars langer dan 4 uur

photo of lavender scented soy candle burning
Brand een kaars niet langer dan 4 uur per keer, dan gaat hij langer mee.

Dit is vooral belangrijk in het geval van containerkaarsen. Het wordt geadviseerd om kaarsen niet langer dan 4 uur te branden. Waarom? Allereerst, wanneer een kaars een paar uur brandt, wordt de gesmolten waspoel dieper en dieper. Het kan dus gebeuren dat de was de lonten in verticale positie niet meer kan ondersteunen. Dit kan ertoe leiden dat de lont te zacht wordt om rechtop te staan. Het kan opzij buigen en verdrinken. De tweede reden is dat de koolstof zich op de lont gaat verzamelen en een paddenstoel gaat vormen. Dit resulteert in een ongelijkmatige vlam, die vaak te groot en te sterk wordt. Dan kan het rook of roet gaan produceren dat de container zal bevlekken met een zwart, rokerig residu. Het kan ook resulteren in een slechte geurafgifte.

Nu weet je hoe je de levensduur van je kaars kunt verlengen!

Zoals je kunt zien, zijn deze eenvoudige tips nuttig en kosten ze je geen tijd of moeite. Kortom, het enige dat je hoeft te onthouden, is om de lont kort te houden, de was schoon te houden en op te letten hoe lang je de kaars laat branden.

Lees ons artikel voor een meer gedetailleerde gids over hoe u optimaal van kaarsen kunt genieten hier.

Share this article with your friends; it’s never enough life hacks! 😉

2 gedachten over “Longer candle’s life – 5 tips

  1. […] For more tips on how to make your candle’s life longer read our article here. […]

  2. […] Read more on how to make your candle last longer here. […]

Geef een antwoord