Geplaatst op Geef een reactie

De geur van goede herinneringen: hoe geuren en herinneringen met elkaar verbonden zijn

Hoe geuren en herinneringen met elkaar verbonden zijn

Een tijdje geleden kwam ik een geur tegen met de naam Old Wood. Toen ik het voor het eerst rook, kwam het in me op als vreemd en zwaar. Het was aards en stoffig en deed me een beetje denken aan een oude kelder en vochtige blokken hout. Het was op een voor de hand liggende manier geen mooie geur. Het was intens en overweldigend. Toen ik het echter voor de tweede keer rook, vond ik het prettiger en ontspannender. Er verscheen een verre herinnering uit mijn kindertijd in mijn achterhoofd. Eerst dacht ik aan mijn grootvader die zijn pijp rookte in de fauteuil; dan over het zomerhuis van onze familie toen het voor het eerst werd geopend na een koude winter. De geur bracht het allemaal terug in een paar seconden, en ik wilde het opnieuw ruiken.

De verbinding tussen geuren en herinneringen

De herinneringen van regenachtige en zonnige dagen ruiken anders. Photo credits: Donald Tong via pexels.com

Wetenschappers zijn het erover eens dat we de meeste van onze geurgerelateerde herinneringen al in de kindertijd creëren. Onze vroege ervaringen hebben een levenslange invloed op onze geurvoorkeuren op volwassen leeftijd. De geuren die we in onze jonge jaren als aangenaam hebben ervaren, zullen ons hele leven aangenaam aanvoelen. En andersom, als we een geur verbinden met een slechte ervaring, zal het waarschijnlijk voor altijd zo blijven.

Van al onze zintuigen is de geur het nauwst verbonden met het geheugen, maar het heeft niet alleen invloed op het soort parfum of kaarsen dat we kiezen - het kan een belangrijke factor zijn bij beslissingen in het leven, zoals het kiezen van de juiste partner. Wist je daarnaast dat geur ook echt met smaak te maken heeft?

Smaak en geur gaan samen

The smell of coffee is just as important as its taste. Photo credits: Polina Tankilevitch via pexels.com

"Als je kauwt, vinden moleculen in het voedsel hun weg terug retro-nasaal naar je neusepitheel", wat in wezen betekent dat "alles wat je als smaak beschouwt, geur is. Als je alle mooie, gecompliceerde smaken eet … het zijn allemaal geuren.” zegt Venkatesh Murthy van Harvard University.

Dit betekent ook dat als we aan smaken denken, we voor een groot deel ons geurgerelateerde geheugen gebruiken. Als je reukvermogen beschadigd is, kun je zelfs niet ten volle van je eten genieten.

Persoonlijke ervaringen versus geurvoorkeuren

Geuren herinneren ons aan aangename momenten uit het verleden. Photo credits: Pixabay via pexels.com

Als kaarsenmakster heb ik de kans om te zien hoe verschillend mensen reageren op dezelfde geuren. Er is een groep geuren die universeel geliefd is, voornamelijk bloemig en fris. Maar er is ook een groep onderscheidende, meer complexe aroma's, die meestal worden aanbeden door individuele geheugenassociaties. Geuren en herinneringen zijn sterk met elkaar verbonden. Patchouli-geur, zwaar en bedwelmend, lijkt misschien onaantrekkelijk voor een tiener, maar voor iemand die zich de jaren 70 herinnert toen het een van de heetste geuren van de Epoque was, zal het een sentimentele en mooie geur van de tegencultuur zijn. Ik herinner me dat mijn grootmoeder een klein rond houten kistje had met een klein gaatje erin, gevuld met een crème met patchouli-geur. Telkens wanneer ik een patchouli-kaars ruik, denk ik aan dit kleine doosje bij mijn oma thuis.

Op dezelfde manier kopen we meer appel- en kaneelkaarsen tijdens de koude maanden, omdat het ons doet denken aan een warme appeltaart die we jaren geleden bij deze of een andere gelegenheid rookten. Lavendelkaarsen of douchegel kopen we omdat het voor ons ontspannend aanvoelt. De vanillegeur is universeel geliefd en staat bekend als een stemmingsverbeteraar omdat de meeste snoepjes die we ooit aten er minstens een druppel van bevatten; al het ijs, gebak en koekjes hebben iets vanille-achtigs. De vanillegeur brengt alle zoete tijden ergens op een onbewust niveau terug. Het heeft antidepressieve, angst-opheffende en ontspannende eigenschappen.

Geur is sterker dan zicht

De geur van goede herinneringen kan helpen om te ontspannen. Photo credits: Pixabay via pexels.com

Geuren en herinneringen zijn zo sterk met elkaar verbonden, dat geur veel gemakkelijker herinneringen oproept dan zicht. Dat betekent dat je soms een onverwachte endorfine-boost kunt krijgen van parfum of de geurkaars voordat je je realiseert waarom je deze geur zo lekker vindt. Dus de volgende keer dat je plotseling de gelukkige gevoelens krijgt en een verre herinnering terugkrijgt, snuffel rond en laat je neus je leiden. En als je moet ontspannen, probeer dan een prettige gedachte te vinden en denk na of er een geur bij je opkomt - dit kan een goed startpunt zijn voor je volgende kaarsenaankopen :).

Als je meer wilt lezen over de voordelen van geurkaarsen of wilt weten hoe je de juiste geur voor jezelf kunt vinden, lees dan ons artikel hier.

Geef een antwoord