Geplaatst op 2 reacties

Waar kaarsen te plaatsen om er het beste uit te halen

Waar kaarsen te plaatsen om er het beste uit te halen

Verschillende soorten ruimte

Waar kaarsen te plaatsen is een vraag die vaak opduikt bij het inrichten van je huis of werkruimte. Kaarsen – geurende en geurvrije – worden in veel verschillende ruimtes en interieurs gebruikt. Naast plaatsen zoals kerken of restaurants, branden we ze vaak bij ons thuis, maar ook op werkplekken zoals schoonheidsspecialisten, nagels en massagesalons. Afhankelijk van de manier waarop de ruimte is ontworpen en gebruikt, kunnen kaarsen op een paar verschillende manieren worden geplaatst en sommige kunnen voordeliger zijn dan andere.

Waarom? Want als je er even over nadenkt, kun je het beste uit de kaarsen halen: een goede geurspreiding en een langere levensduur. En je kunt voorkomen dat je jouw kamer overspoelt met te veel geuren, of je kunt jezelf afvragen sparen waarom de geur zo zwak is. Het enige dat je hoeft te doen, is rondkijken en een beetje strategisch denken. Het is heel gemakkelijk!

Snelle interieurscan

Kijk rond in de kamer of een ander interieur waar je kaarsen wilt plaatsen. Maak een quick scan en let op enkele aandachtspunten:

Een bijzettafel is een flexibele oplossing omdat je de opstelling kunt veranderen wanneer je maar wilt.
  • Hoe groot en ruim is de kamer?
  • Waar zijn de ramen en deuren? Is er airconditioning?
  • Welke plaatsen worden het meest gebruikt/meest bezet?
  • Waar zijn de zonnigste plekken met het direct zonlicht?
  • Waar zijn de plekken die geen direct zonlicht krijgen?
  • Zijn er plaatsen met een speciaal doel of betekenis, zoals leer/lees/yoga/gebed/meditatiehoek, of wacht/werk/rustruimte?
  • Zijn er plaatsen waar kinderen of huisdieren aanwezig zijn?

Het is gemakkelijk om deze vragen te beantwoorden door simpelweg te observeren. Hoe je ze beantwoordt, heeft invloed op het type en de grootte van de kaarsen die zullen best werken. Snelle analyse en je begrijpt waarom.

De juiste kaarsen voor het juiste interieur

Je weet al dat afhankelijk van het soort interieur, verschillende soorten en maten kaarsen de juiste keuze zijn. Het maakt echter niet uit of het om je huis of werkplek gaat, het is altijd beter om een ​​plantaardige wax te kiezen dan paraffine. Of het nu om je klanten gaat of om jezelf, je wilt toch niemand vergiftigen of de industrie steunen die onze planeet ruïneert?

Kleine kamers vs. ruime kamers

Kleine kamers

Of het nu je eigen huis of een werkruimte is, het eerste waar je je bewust van moet zijn, is hoe groot en ruim de kamer is. Kijk eens hoe hoog de muren zijn, hoeveel meubels er in de buurt zijn. Is de kamer volgepropt of minimalistisch? Is er veel ruimte of lijkt de ruimte krap en smal?

Als de kamer vrij klein is en het plafond niet hoog, zal de geur minder ruimte hebben om zich te verspreiden. Het zal meer geconcentreerd worden en zich met de tijd ophopen. Dat betekent dat als je een grote kaars kiest met een diepe, intensieve geur, deze na een tijdje te sterk en overweldigend kan worden. Het zou een betere keuze zijn om een ​​kleine of middelgrote kaars te kiezen. Wat als je kamer niet groot is maar je wel graag meer kaarsen tegelijk brandt? De oplossing kan een mix zijn van geurkaarsen en geurloze kaarsen. De geurende zal net genoeg geur geven, en de andere zullen hun warme licht delen zonder de geurbelasting in de kamer te groot te maken.

Have a look at our medium size candles (+20 hours).

Waar plaats je kaarsen als je kamer klein en vol is? Je zult moeten bedenken wat de drukste en minst gebruikte plekken zijn. Het is misschien logisch, maar het is de moeite waard om te herhalen: plaats je kaarsen niet in de buurt van andere dingen die vlam kunnen vatten. Denk aan gordijnen, dekens of boeken. Heb je een hond? Zoek een plek die hoog genoeg is, zodat je trouwe viervoeter hem niet per ongeluk met zijn staart afveegt!

Kaarslicht voegt extra gezelligheid toe aan je bad, maar vergeet niet om de kaarsen op veilige plekken te plaatsen.

Kies ook een plek die niet te druk is. Als er een plek is waar jij of je huisgenoten veel rondlopen, bestaat het risico dat iemand hem neerslaat (het is niet erg zolang de kaars niet brandt, maar je wilt zeker geen hete was op je eigendommen, om nog maar te zwijgen van het brandgevaar). Kies indien mogelijk een plek ver van de ramen en direct zonlicht.

Dezelfde regels zullen gelden voor de toiletten en badkamers, die meestal niet zo groot zijn. Kies een plek uit de buurt van handdoeken of toiletpapier. Zoek een hoekplank of ruimte tussen je badkuip en de muur. Zet je de kaars op de plank met brandbare cosmeticaproducten zoals haarlak of deodorant, zet deze dan eerst op veilige afstand weg. En op dezelfde manier, zoals bij andere kleine kamers, kies je een kleine kaars of twee in plaats van een grote

Ruime kamers

En hoe zit het met grote en open ruimtes? Deze is misschien een beetje lastig omdat er nog een paar factoren zijn om rekening mee te houden, maar er zijn ook meer mogelijkheden. Het eerste dat je moet overwegen, is, net als bij de kleinere kamers, waar de ramen en deuren zijn. Natuurlijk wil je de kaarsen uit de buurt van tocht houden. Denk ook na over welke delen van de kamer je meer gebruikt dan andere. Het is meestal een betere beslissing om kaarsen in minder gebruikte ruimtes te plaatsen

Een ongebruikte open haard is een geweldige plek om kaarsen te zetten.

Als de kamer groot is, zijn er meer plaatsen geschikt voor kaarsen, en je kunt ze gebruiken om de manier waarop je de ruimte waarneemt vorm te geven. Je kunt een paar punten bestemmen en kaarsen door de kamer verspreiden. Je kunt ze gebruiken als verdelers of verbindingsstukken, afhankelijk van de doeleinden waarvoor je de delen van de kamer gebruikt. Zo kun je in een deel van het interieur een relax- of meditatiehoek creëren, om deze duidelijk af te scheiden van het drukkere deel van het appartement. Of er zijn een paar delen van het interieur die voor verschillende doeleinden worden gebruikt, maar je wilt ze allemaal een gevoel van integriteit geven; je kunt een patroon maken van het plaatsen van de kaarsen: elke hoek heeft bijvoorbeeld een plank met een geurkaars erop. Je kunt ook een paar bijzettafels gebruiken - je kunt ze verplaatsen en de opstelling veranderen wanneer je maar wilt.

Het moet ook begrijpelijk zijn dat kleine geurkaarsen misschien niet perfect werken voor ruimere kamers, vooral met een open indeling. Bij geurloze kaarsen maakt het geen verschil. Maar als je de kamer met geur wilt vullen, is het slimmer om middelgrote of grote kaarsen te kiezen. Een kaars zal bijna nooit sterk genoeg ruiken in een echt grote kamer. De beste oplossing is om meerdere kaarsen te verspreiden. Je kunt ook met de geuren spelen zonder je zorgen te maken dat je een zware, rare geurvermenging krijgt, want als er genoeg ruimte is, zullen verschillende geuren mooi met elkaar verweven zijn. De beste optie is om geuren te kiezen die elkaar aanvullen, bijvoorbeeld frisse citrusgeuren en diepere aardse/houtachtige geuren.

Have a look at our large-size candles (+30 hours).

Vermijdt tocht

Als je kaarsen naast het raam wilt plaatsen, zorg er dan voor dat het gesloten is en dat het zonlicht weg is.

Het volgende dat je moet overwegen, is het vermijden van tocht. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar daar letten we vaak niet op. Ramen, deuren en airconditioning kunnen niet alleen de kaarsen uitblazen, maar ze kunnen ook een negatieve invloed hebben op de prestatie van de kaars. Ze kunnen de vlam onstabiel en zenuwachtig maken, geurafgifte kan onevenwichtig zijn. Als er te veel frisse luchtcirculatie is, zal de lucht de geur in en uit het raam duwen en zal deze niet in de kamer blijven.

Kijk rond en vind plaatsen die ver van de ramen en deuren zijn. Als je vooral kaarsen op het raam wilt zetten, zorg er dan voor dat het gesloten is. Deuren kunnen soortgelijke problemen veroorzaken als ramen, ook al is er minder kans op een directe wind. Als het een deur is die je systematisch opent en sluit en er lopen mensen in en uit, dan ontstaat er tocht. Bij katoenen lontkaarsen is dat misschien geen groot probleem, maar de houten lont is erg gevoelig voor alle luchtbewegingen. Evenzo, als er airconditioning in de kamer is, moet je deze uitschakelen tijdens het branden van kaarsen. Als dat niet mogelijk is, plaats er dan in ieder geval geen kaarsen direct onder.

Als je aan tocht denkt, houd er dan ook rekening mee hoe druk het gebied is. Gebruiken veel mensen deze ruimte? Bewegen ze veel? In- en uitstappen? Oefenen ze? Hun beweging zal er ook voor zorgen dat de lucht beweegt.

Vermijd direct zonlicht

Zonlicht is niet goed voor kaarsen. Het kan de kleur beïnvloeden, maar werkt ook – wanneer het door het raam wordt gegoten – als een lens. Het kan de was opwarmen en doen smelten, vooral in het geval van op planten gebaseerde wassen die doorgaans een lager smeltpunt hebben. Dat betekent dat ze zelfs bij relatief lage temperaturen zachter worden. Het zal echter geen containerkaarsen bederven - ze zullen terugharden zodra ze afkoelen, maar het kan hun uiterlijk bederven. Het kan donkere en lichte kringen rond de lont veroorzaken.

De kleur van was kan ook veranderen. Gelukkig zijn dit alleen esthetische aspecten en hebben ze geen invloed op de algehele prestaties van de kaars. Als je echter een decoratieve kaars hebt die je mooi op de plank wilt hebben, kun je het zonlicht beter vermijden. Als er bloemblaadjes of andere gedroogde stukjes in de kaars zijn verwerkt, kunnen deze ook hun kleur verliezen en bleken.

Doel van de ruimte

Een meditatiehoek moet eenvoudig en netjes worden gehouden. Kaarslicht helpt je te ontspannen en te focussen.

Waar kaarsen moeten worden geplaatst, hangt ook af van het doel van de specifieke ruimte. Bedenk hoe je deze of een andere ruimte in je huis gebruikt. Heb je een thuiskantoor, leer- of leeshoek? Een rustplek? Sport of mediteer je? De manier waarop je verschillende delen van het interieur gebruikt, kan helpen bij het bepalen van je keuze en de juiste plaatsing van kaarsen.

Je kunt kaarsen gebruiken om sommige plekken te accentueren of deze speciale sfeer te geven. Als je thuis werkt, is het goed om ergens in de buurt een plek voor een geurkaars te vinden. Kies een plek op veilige afstand van je papierwerk. Kies een kleine kaars met een subtiele geur die je helpt te ontspannen en focussen. Als je yoga of andere oefeningen doet, denk er dan aan om de kaarsen ver buiten je bereik te plaatsen. Kies altijd voor frisse geuren, bijvoorbeeld citroen of sinaasappel. Ze zullen een zuiverende werking hebben en je een extra energieboost geven.

Kinderen en huisdieren vs. kaarsen

Als er kinderen thuis zijn, moet je je aan extra veiligheidsregels houden. Hetzelfde geldt voor huisdieren die vrij rondlopen (of springen). Ze bewegen veel, ze bewegen snel en zijn vaak onoplettend. Je moet de kaarsen altijd buiten hun bereik houden. Je kunt de kaarsen het beste hoog plaatsen. Als je niet de juiste plek hebt, kun je overwegen een eenvoudige DIY-plank op te hangen. Het is gemakkelijk en vereist geen grote vaardigheden, en het zal tenslotte een geweldig display zijn voor je kaarsen. Als je ervoor kiest om een ​​kaars op de kast te plaatsen, zet dan andere spullen op veilige afstand en zorg voor voldoende ruimte tussen de vlam en de plank erboven.

Haal het beste uit de kaarsen

Zoals je hebt geleerd, het soort, het doel en de opstelling van het interieur, bepalen wat de beste plekken zijn om kaarsen te plaatsen, en ook wat voor soort kaarsen je moet kiezen. Als je de vragen in de Snelle Interieurscan hebt doorgenomen, heb je gezien dat het eenvoudig is. Als je bewust bent van de ruimte, kun je het beste uit de kaarsen halen. Door gebieden uit de buurt van tocht en direct zonlicht te kiezen, zorg je voor een gelijkmatige, uitgebalanceerde geur. Door plekken uit de buurt van kinderen en huisdieren en op veilige afstand van brandbare stoffen te kiezen, zorg je voor veiligheid. En door ze in de gebieden met een speciaal doel of betekenis te plaatsen, creëer je een gezellige sfeer en benadruk je de betekenis van de plaats.

Ik hoop dat je iets nuttigs hebt geleerd :) Als je het leuk vond, laat dan een reactie achter en deel het met anderen!

Lees ook over de psychologische voordelen van geurkaarsen.

2 gedachten over “Where to place candles to get the best out of them

  1. […] For a more detailed guide on how to fully enjoy candles read our article “Where to place candles to get the best out of them”. […]

Geef een antwoord