Geplaatst op Geef een reactie

Waarom zijn sommige geurkaarsen zo duur?

woman pouring wax into beakerphoto illustrating post on why are some scented candles so expensive

Zijn dure designerkaarsen hun prijs waard?

Ben je wel eens een woonwinkel binnengelopen, een kaars gevonden die lekker rook, toen de prijs gezien en gedacht: Whoa!, en je hebt hem snel teruggezet waar hij was? Heb je je afgevraagd: waarom zijn sommige geurkaarsen zo duur? Je dacht meteen aan alle kaarsen die je had gezien in een buurtwinkelketen als Action of Blokker, waar de gemiddelde prijs van kaarsen niet verder gaat dan een paar euro, en je snapt niet waar het verschil vandaan komt. Ik kom zo terug op de goedkope kaarsen, maar laten we beginnen met de bovenste plank.

Je weet misschien dat sommige geurkaarsen zelfs € 400-€ 500 kunnen kosten (kijk naar de Gucci website bijvoorbeeld). De prijsklasse tussen € 70 – € 130 is een redelijk gemiddelde voor designkaarsen. Of die verkocht door beroemdheden (denk aan de beruchte Gwyneth Paltrow $ 75 "Smells Like My Vagina" kaars!). Het is natuurlijk heel normaal dat designermerken veel duurder zijn, hetzelfde geldt voor kleding, schoenen en parfums. U betaalt voor het logo van het merk. Maar wat zijn deze kaarsen eigenlijk waard? Wat bepaalt de prijs?

Wat bepaalt de prijs van een geurkaars?


Om de prijs van een kaars te berekenen, moet je de kosten van was, geur, lont, container en label optellen. Dan zijn er verpakkingskosten (bijvoorbeeld een doos), productiekosten (je hebt apparatuur nodig om mee te werken, en je moet rekeningen betalen om elektriciteit te gebruiken), locatiekosten (je moet ruimte hebben om iets te produceren), logistiek ( zoals transport) en menselijke werkkosten (iemand moet de producten maken en toezicht houden op de productie).


De kosten van was zijn afhankelijk van het soort (paraffine, sojawas, bijenwas, etc.) en de hoeveelheid die je bestelt bij leveranciers (hoe meer je bestelt, hoe goedkoper het wordt). Hetzelfde met geur, hoewel het hier ingewikkelder kan worden. Een kaarsenfabrikant kan etherische oliën, geuroliën of parfums gebruiken. Geurkaarsen met etherische oliën zijn in de regel het duurst (hoewel niet per se beter; lees hier meer over dit onderwerp), maar sommige parfums kunnen ook enorm prijzig zijn, vooral als het een exclusieve, originele geur is die voor het merk is gemaakt. Ook het soort container kan een grote invloed hebben op de prijs; de kosten van een enkele container kunnen variëren tussen € 0,40 en € 40. En als de producent besluit om voor een chique, hoogwaardige verpakking te gaan ... Nou, je begrijpt waar ik hiermee naartoe wil.

Zijn goedkope kaarsen het waard om te kopen?


We hebben dan de dure geurkaarsen, maar aan de andere kant hebben we verdacht goedkope kaarsen. Ga naar Action en zie. Nu moet je je afvragen: hoe is het mogelijk dat je al voor een paar euro een kaars kunt kopen? Denk nog eens na over alle variabele kosten die ik hierboven noemde.

Als een kaars € 5 kost, en de gemiddelde inkoopmarge van winkelketens tussen de 2.0 -3.0 ligt, betekent dit dat de fabrikant deze kaars aan de winkel heeft verkocht voor ergens tussen de € 1,66 en € 2,50. Laten we de middelste prijs nemen met een marge van 2.5. Dat zou betekenen dat Action deze kaars voor €2 heeft gekocht (zodat ze €3 winst kunnen maken – btw). Dus je denkt dat de fabrikant € 2 verdiende aan deze kaars? Nu, hier moet je aftrekken wat het kostte om het te maken. De gemiddelde behoorlijke marge voor de fabrikant zou ergens tussen de 40-60% moeten liggen. Laten we dus aannemen dat de fabrikant 50% winst wil hebben op elke kaars. Als hij het voor € 2 aan Action heeft verkocht, blijft er € 1 over om de kosten te dekken. En dit is allemaal vóór belastingen. Denk je niet dat hier iets mis is?

Het is simpelweg onmogelijk om ingrediënten van goede kwaliteit te gebruiken die ethisch zijn geproduceerd, met zo lage productiekosten. Als je een kaars onrealistisch goedkoop ziet, denk dan aan ingrediënten van de laagste kwaliteit, was van onbekende oorsprong, ongezonde en milieugevaarlijke chemische geurstoffen, schadelijke toevoegingen en onderbetaalde mensen die in het productieproces werkten. Een beetje deprimerend, toch?

Wat is de redelijke prijs voor een geurkaars?Nu vraag je je waarschijnlijk af: wat is de redelijke prijs om te betalen voor een geurkaars? Vraag jezelf eerst af, welke maat kaars heb je nodig en welke eigenschappen heeft een goede kaars? ( Lees meer over wat een kaars van goede kwaliteit is in onze post hier). Als het belangrijk voor je is dat je kaarsen duurzaam, ethisch geproduceerd, dierproefvrij en veganistisch zijn, ga je hoogstwaarschijnlijk voor natuurlijke plantaardige kaarsen met een langere brandduur. Naar mijn mening als kaarsenmaker ligt de redelijke prijsklasse voor een geurkaars van goede kwaliteit ergens tussen de €12 – €40. Er zijn variabelen zoals grootte, containersoort en geur, die de prijs een beetje naar beneden of naar boven zullen doen stijgen.

Voordat je een kaars koopt, onthoud dat als het te goedkoop is, er iets mis mee moet zijn. Als het belachelijk duur is, betaal je waarschijnlijk voor het merk. Het spijt me dat ik bot ben, maar het is niet ok om €500 te betalen voor een kaars. Tenzij het ook je huis schoonmaakt en de afwas en boodschappen voor je doet. De man die deze kaarsen voor Gucci heeft gemaakt, zegt misschien: “Maar ze ruiken gewoon zo mooi! En oh, wat zien ze eruit!”. Ik zeg je, er zijn genoeg prachtige kaarsen van hoge kwaliteit die hemels ruiken en ze kosten niet meer dan €20-€30!

Laat je niet misleiden door grote bedrijvenEn een vraagje terzijde: wat voelt beter voor jou - de zoveelste vis zijn in een zee van miljoenen anonieme klanten voor een biljartbedrijf, of een gerespecteerde en graag geziene klant worden voor een lokaal merk dat zo geeft veel liefde en moeite voor hun producten? 🙂


Samenvatting:
Sommige geurkaarsen zijn extreem duur, terwijl andere verdacht goedkoop zijn. Laat je niet voor de gek houden door de grote bedrijven! De duurste kaarsen zijn niet echt specialer dan die in een redelijke prijsklasse, die ergens tussen de € 12 en € 40 ligt (dit is echter geen vaste indicatie). Luister naar je hart en laat je ook niet verleiden door de goedkope kaarsen. De kans is groot dat je er hoofdpijn van krijgt of misselijk van wordt. Kies een kaarsenmerk dat het verschil probeert te maken; zorg ervoor dat hun kaarsen veganistisch en dierproefvrij zijn en dat de ingrediënten afkomstig zijn van ethische bronnen. Voor de beste geurkwaliteit ga je voor wax op plantaardige basis. Aarzel niet om bij twijfel contact op te nemen met de fabrikant en hem vragen te stellen. Als ze niet antwoorden, weet je dat je niet belangrijk voor ze bent. Je hebt het recht om te weten waarvoor je betaalt.

Geef een antwoord