Geplaatst op 2 reacties

Houten lont kaarsen - wat zijn het en hoe gebruik je ze op de juiste manier?

Houten lontkaarsen: wat is een houten lont, wat is het verschil tussen een houten en katoenen lont, en hoe maak je een keuze? Ik bespreek het vandaag in het onderstaande artikel. Ik hoop dat je ervan zult genieten!

Houten lont vs. katoenen lont

Je kent vast wel kaarsen met een klassieke katoenen lont - ik wed dat je er minstens één in huis hebt. Maar het is ook heel goed mogelijk dat je hebt gehoord over houten lont kaarsen; je ziet de laatste tijd waarschijnlijk meer van hun foto's online. Ze worden steeds populairder. Vraag je je af waarom? En wat is het verschil tussen katoen en houten lont?

Waar zijn kaarslonten van gemaakt?

ruwe kaarsenlonten van biokatoen

Katoenen lont

Katoenen lont, geen moeilijke gok, is gemaakt van strengen gevlochten katoen. De meeste zijn ondergedompeld in paraffine of andere soorten was, om de vlam gemakkelijk op te vangen en vast te houden. Een kaarsenmaker kan meestal kiezen uit kant-en-klare lonten die al zijn ondergedompeld, bijgesneden en in een voet zijn geplaatst, of een lont van puur katoen van een bepaalde lengte kopen en deze dippen, knippen en afwerken. In Candle Time kiezen we in de meeste gevallen voor ruwe wieken van biologisch katoen, omdat we er op deze manier voor kunnen zorgen dat onze wieken worden aangedreven door sojawas, niet door paraffine. (let op: het is waar dat in deze kleine hoeveelheid de paraffinedampen niet groot genoeg zijn om een ​​betekenisvolle impact te hebben, maar het is nog steeds een op aardolie gebaseerde emissie naar de lucht).

houten kaarslonten

Houten lont

Dit type lont, wederom geen verrassing, is gemaakt van een dunne streep hout die in de juiste afmetingen is voorbereid om als kaarsenlont te dienen. Het kan van veel verschillende bomen worden gemaakt en daarom kunnen de kwaliteiten enigszins verschillen. Er zijn verschillende meningen over het onderdompelen van de lont in was of andere brandbare oplosmiddelen; sommige kaarsenmakers beweren dat het nodig is om de houten lont onder te dompelen om een ​​goede vlam te behouden, en een paar zeggen dat het niet mag. Uit mijn ervaring en vele tests die ik heb uitgevoerd, is het duidelijk dat een houten lont een wasdip nodig heeft. Het verbetert effectief de kwaliteit van de vlam. En het is vooral handig als je niet echt kunt voorspellen welke kwaliteit lont je krijgt - omdat het een natuurlijk product is en bomen verschillen, zelfs als je altijd bij dezelfde leverancier bestelt, kan elke serie een beetje anders zijn.

Wat is het belangrijkste verschil tussen een houten en katoenen lont?

image of burning candle with wooden wick
Kaars met houten lont

Het belangrijkste verschil (naast de look) zit in de geurkwaliteit. Doordat houten lont breder is, heeft deze ook een bredere geurworp. Ze verspreiden warmte op een snellere manier in de was, zodat er meer geur in de lucht komt. Simpel gezegd: houten lont ruikt sterker. Het kost minder tijd om de geur volledig te onthullen, terwijl het in het geval van katoenen lontkaarsen 1,5 – 2 uur kan duren voordat de geur zijn volledige potentieel onthult.

Het andere dat sommige mensen erg aantrekkelijk vinden, is het knetterende geluid dat sommige soorten houten lonten produceren. Dit geluid – of het ontbreken ervan – hangt af van de soort en grootte van de lont. Er zijn houten lonten die behoorlijk luid knetteren, en mensen zeggen dat het hen doet denken aan de geluiden van een open haard. Er zijn er die alleen subtiel geluid maken en andere die helemaal geen geluid maken. Ik heb er een paar verschillende soorten uitgeprobeerd. In het begin genoot ik het meest van de luide, maar dit duurde niet lang, want al snel begon ik ze te storend te vinden. Ik prefereer meer die met het subtiele gekraak van tijd tot tijd, of zelfs beter, geen geluid. Maar dit is natuurlijk een kwestie van individuele voorkeuren.

Welk soort kaarsenlont is het meest milieuvriendelijk?

kant en klare katoenen lont

De meest milieuvriendelijke kaarsenlont is een houten lont. Vooral omdat de productie van katoen minder duurzaam is – er is een enorme hoeveelheid water voor nodig om een ​​kleine hoeveelheid ervan te maken. Kun je je voorstellen dat er meer dan 20.000 liter water nodig is om slechts 1 kg katoen te produceren? En van één boom kun je letterlijk duizenden houten wieken maken. Het kan ook gemakkelijk worden gecontroleerd als het hout afkomstig is van verantwoorde bronnen.

Over het algemeen kan de katoenen lont zelf gemaakt zijn van biokatoen en afkomstig zijn van verantwoorde bronnen, maar in een later stadium van de lontproductie kan deze in paraffine worden gedompeld en kunnen metalen zoals zink eraan zijn toegevoegd. Dit is niet iets wat je zou willen.

Hoe weet je welke lont je moet kiezen?

Nou, je weet het niet totdat je het probeert. Beide soorten wieken doen hun werk. Je kunt het beste een kaars kopen met een katoenen en een met een houten lont. Brand ze apart, zodat je ook het verschil in geuren en hun intensiteit kunt zien. Misschien ontdek je dat je de voorkeur geeft aan een geur die minder sterk, subtieler is. Dan zullen de katoenen lontkaarsen je meer bevallen. Als een sterkere, meer uitgebalanceerde geur je beter aanspreekt, kies je voor de houten lont.

Nog een tip: bedenk een plek waar je je kaars wilt plaatsen. Als het een druk deel van je huis is waar mensen rondlopen en luchtvlagen in beweging brengen, kan de gevoelige vlam van een houten lont gaan pulseren of worden uitgeblazen. In dit geval zal de katoenen lont nuttiger zijn. Als je je kaars echter op een relatief rustige plek zet, in een hoek van de kamer, of op de tafel in het midden, of in je slaapkamer, of toilet, dan kun je kiezen voor de houten lont, die prima presteert zelfs in ruimere kamers. Voor een badkamer zou je de katoenen lont kunnen overwegen, vanwege de vochtigheid - de kans is groot dat je de kaars tijdens douchen of warm bad wilt branden, en stoom is niet goed voor de houten lont. Door vochtig te worden, kan het effectief worden verpest.

En als je denkt dat het verzorgen van houten lontkaarsen veeleisend of ingewikkeld is, dan heb je vast wel wat gemene geruchten gehoord 😉. In de onderstaande paragraaf zie je hoe gemakkelijk het is, en hoe weinig moeite het kost.

Verzorging van kaars met houten lont

Trim je lont

Een houten lont is net zo onderhoudsvriendelijk als een katoenen lont. Beide moeten worden bijgesneden. Het enige verschil is dat de katoenen lont iets langer kan zijn, 5-6 mm (houd er rekening mee dat als je de lont te lang laat, deze een grotere en sterkere vlam zal hebben, wat een kortere levensduur van je kaars betekent - hij zal branden sneller uit). De houten lont moet echt kort zijn. 3-4 mm zal goed werken.

Houd de lont schoon

Je moet de lont schoon houden. Het betekent dat je elke keer voordat je je kaars weer aansteekt, het zwarte residu moet verwijderen dat is achtergebleven na de vorige verbranding. De meeste op kaarsen georiënteerde websites zullen je vertellen dat je een lonttrimmer moet kopen, maar als het te luxe klinkt, maak je geen zorgen: je hebt het niet echt nodig. Je kunt het gewoon met je vingers doen: draai de kaars een beetje opzij en pak het topje van de lont tussen duim en wijsvinger. Geef er een beetje druk op en verwijder de losse bovenkant. Veeg je vingers af met een tissue of was ze met zeep.

Extra tip: je kunt een oude nagelknipper gebruiken om de lont af te knippen. Het is supergemakkelijk en werkt prima. Je kunt hier ook een korte video bekijken:

Simple tricks on how to keep a wooden wick short and clean

Nu zie je dat het niet echt veel werk is :).

Extra vragen?

Ik hoop dat het bovenstaande artikel nuttig zal zijn voor alle kaarsenliefhebbers. Mocht je nog vragen hebben over het onderhoud van houten lontkaarsen of persoonlijk advies nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op. Je kunt het contactformulier invullen of een e-mail sturen naar candletime.nl@gmail.com.

Vond je dit artikel leuk? Like het, deel het, laat een reactie achter.

2 gedachten over “Wooden wick candles – what are they and how to use them properly

  1. […] The third thing is the wick. There’s a choice between cotton and a wooden wick. You can learn about the differences in our post here. […]

  2. […] resources. Wooden wicks are eco-friendly as well, but the flame is sometimes difficult to maintain. Read our article about wooden wicks to learn […]

Geef een antwoord